Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět scénářů dalšího vývoje brexitu: Vypukne 12. dubna chaos?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britská premiérka Theresa Mayová vnesla do brexitového slovníku nové slovo - kompromis, když se ve středu sešla s vůdcem labouristické opozice Jeremym Corbynem ve snaze zabránit chaotickému odchodu z unie příští pátek 12. dubna. K tomu kroku sáhla poté, co zákonodárci třikrát odmítli dohodu o brexitu a nedokázali se dohodnout ani na jiné možnosti.

Další možnosti vývoje:

Žádná dohoda

- Stále hrozí, že pokud Británie nedokáže prolomit současnou patovou situaci kolem brexitu, riskuje odchod z EU bez dohody příští pátek.

- EU minulý měsíc odsouhlasila odklad původního data odchodu 29. března, ale dala Británii čas jen do 12. dubna, aby se při pokračující absenci schválené dohody rozhodla mezi dvěma cestami - buďto odejít bez dohody anebo odsunout brexit třeba až do konce roku a zapojit se do evropských voleb.

No Deal could have been brilliant.It would have secured independence from a European Union that now is sucking the UK back into its prison: https://t.co/XsLK7TVHYi #Brexit

— Richard Wellings (@RichardWellings) 4. dubna 2019

- Většina politiků, ekonomů a obchodních skupin se domnívá, že odchod bez dohody by poškodil EU a měl by drastický dopad na Británii. Mohl by vést k uvalení cel na obchod mezi EU a Británií, zavedení celních kontrol by mohlo způsobit dlouhé fronty v přístavech a nedostatek základních potravin.

- Skalní příznivci odchodu z unie toto odmítají a volají po "čistém brexitu", většina zákonodárců je ale proti němu. Parlament nesouhlas s brexitem bez dohody dal najevo již několikrát - naposledy ve středu, kdy schválil zákon, pověřující vládu vyjednávat o odkladu, bude-li hrozit odchod bez dohody.

- Tato varianta ale stále hrozí jakožto výchozí zákonná možnost, a může k ní dojít i pokud EU odmítne schválit další odklad. Unie uvedla, že britské žádosti vyhoví pouze v případě, že Londýn přijde s konkrétním novým plánem.

Kompromisní dohoda

- Po dvouletém vyjednávání Británie s EU byla loni v listopadu představena dohoda o rozluce, s termíny odchodu a nástinem budoucích vztahů.

- Ale britský parlament ji třikrát odmítl, a proti byli poslanci z obou hlavních táborů. Stoupenci brexitu ve sněmovně mají za to, že vládní strategie nepředstavuje skutečný odchod z EU, a jeho odpůrci zase, že je horší, než dosavadní status Británie jako člena unie.

- Tento týden začala Mayová poprvé hledat kompromis s labouristickými oponenty ve snaze zajistit si jejich podporu smlouvy o odchodu. Mohlo by to vést k udržení těsnějších ekonomických vztahů s unií, oproti dosud zastávaným názorům Mayové.

"Měkčí" brexit

- Nabídka Mayové k jednání s opozicí naznačuje, že je ochotna k měkčí formě brexitu, než toho, který popisovala od nástupu do čela vlády.

- Dosud vždy trvala na tom, že Británie musí opustit jednotný trh a unijní bezcelní prostor a vyjednat si nové obchodní smlouvy s jednotlivými zeměmi.

- Kdyby do svého plánu zakomponovala celní unii, zajišťující hladký pohyb zboží v rámci EU, kterou prosazují labouristé, získalo by jí to cenné hlasy v parlamentu.

- Patrně by to přivítala i EU a Británie by možná mohla spořádaně odejít s dohodou v nadcházejících měsících.

- Zároveň by to ale způsobilo rozkol v Konzervativní straně a mohlo vést k rezignacím probrexitových ministrů.

- Tato nestabilita by zvýšila riziko britských předčasných voleb, které by proměnily parlament a mohly prolomit současný patový stav.

Odklad brexitu

Mayová připouští, že Británie by potřebovala další odklad svého odchodu, aby odvrátila odchod bez dohody. Britská vláda zřejmě hodlá požádat o výrazné prodloužení vyjednávacího období s možností ukončit jej, jakmile se schválí "rozvodová" dohoda. Doufá, že se tak stane před 22. květnem.

- EU, vyčerpaná chaotickou situací kolem odchodu, deklaruje, že další odklad schválí jen v případě jasného plánu Británie na další postup.

- Ani Londýn ani EU si nepřejí účast Británie v evropských volbách 23. - 26. května, ale v případě nutnosti by k tomu mohlo dojít.

- Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzýval unii k "trpělivosti" - aby poskytla Británii žádaný odklad, pokud bude chtít změnit kurz.

Přehodnocení brexitu

- Parlament tento týden těsně odmítl návrh na uspořádání referenda o ratifikaci jakékoli případné dohody o odchodu z EU. Poměrem 292 hlasů ku 191 pak neuspěla snaha poskytnout poslancům možnost podpořit zastavení odchodu z unie za situace, v níž by bezprostředně hrozil brexit bez dohody.

- Návrh na to, aby podmínky odchodu schválilo "potvrzující referendum," podpořila opozice i někteří konzervativní poslanci.

- Vláda ale pořádání dalšího referenda odmítá s tím, že voliči už rozhodli v roce 2016.

- Ovšem v situaci, kdy je rozdělený parlament i vláda premiérky Mayové, by se předání rozhodnutí zpátky do rukou voličů mohlo jevit jako jediná možná cesta vpřed.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy