Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět scénářů dalšího vývoje brexitu: Vypukne 12. dubna chaos?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britská premiérka Theresa Mayová vnesla do brexitového slovníku nové slovo - kompromis, když se ve středu sešla s vůdcem labouristické opozice Jeremym Corbynem ve snaze zabránit chaotickému odchodu z unie příští pátek 12. dubna. K tomu kroku sáhla poté, co zákonodárci třikrát odmítli dohodu o brexitu a nedokázali se dohodnout ani na jiné možnosti.

Další možnosti vývoje:

Žádná dohoda

- Stále hrozí, že pokud Británie nedokáže prolomit současnou patovou situaci kolem brexitu, riskuje odchod z EU bez dohody příští pátek.

- EU minulý měsíc odsouhlasila odklad původního data odchodu 29. března, ale dala Británii čas jen do 12. dubna, aby se při pokračující absenci schválené dohody rozhodla mezi dvěma cestami - buďto odejít bez dohody anebo odsunout brexit třeba až do konce roku a zapojit se do evropských voleb.

No Deal could have been brilliant.It would have secured independence from a European Union that now is sucking the UK back into its prison: https://t.co/XsLK7TVHYi #Brexit

— Richard Wellings (@RichardWellings) 4. dubna 2019

- Většina politiků, ekonomů a obchodních skupin se domnívá, že odchod bez dohody by poškodil EU a měl by drastický dopad na Británii. Mohl by vést k uvalení cel na obchod mezi EU a Británií, zavedení celních kontrol by mohlo způsobit dlouhé fronty v přístavech a nedostatek základních potravin.

- Skalní příznivci odchodu z unie toto odmítají a volají po "čistém brexitu", většina zákonodárců je ale proti němu. Parlament nesouhlas s brexitem bez dohody dal najevo již několikrát - naposledy ve středu, kdy schválil zákon, pověřující vládu vyjednávat o odkladu, bude-li hrozit odchod bez dohody.

- Tato varianta ale stále hrozí jakožto výchozí zákonná možnost, a může k ní dojít i pokud EU odmítne schválit další odklad. Unie uvedla, že britské žádosti vyhoví pouze v případě, že Londýn přijde s konkrétním novým plánem.

Kompromisní dohoda

- Po dvouletém vyjednávání Británie s EU byla loni v listopadu představena dohoda o rozluce, s termíny odchodu a nástinem budoucích vztahů.

- Ale britský parlament ji třikrát odmítl, a proti byli poslanci z obou hlavních táborů. Stoupenci brexitu ve sněmovně mají za to, že vládní strategie nepředstavuje skutečný odchod z EU, a jeho odpůrci zase, že je horší, než dosavadní status Británie jako člena unie.

- Tento týden začala Mayová poprvé hledat kompromis s labouristickými oponenty ve snaze zajistit si jejich podporu smlouvy o odchodu. Mohlo by to vést k udržení těsnějších ekonomických vztahů s unií, oproti dosud zastávaným názorům Mayové.

"Měkčí" brexit

- Nabídka Mayové k jednání s opozicí naznačuje, že je ochotna k měkčí formě brexitu, než toho, který popisovala od nástupu do čela vlády.

- Dosud vždy trvala na tom, že Británie musí opustit jednotný trh a unijní bezcelní prostor a vyjednat si nové obchodní smlouvy s jednotlivými zeměmi.

- Kdyby do svého plánu zakomponovala celní unii, zajišťující hladký pohyb zboží v rámci EU, kterou prosazují labouristé, získalo by jí to cenné hlasy v parlamentu.

- Patrně by to přivítala i EU a Británie by možná mohla spořádaně odejít s dohodou v nadcházejících měsících.

- Zároveň by to ale způsobilo rozkol v Konzervativní straně a mohlo vést k rezignacím probrexitových ministrů.

- Tato nestabilita by zvýšila riziko britských předčasných voleb, které by proměnily parlament a mohly prolomit současný patový stav.

Odklad brexitu

Mayová připouští, že Británie by potřebovala další odklad svého odchodu, aby odvrátila odchod bez dohody. Britská vláda zřejmě hodlá požádat o výrazné prodloužení vyjednávacího období s možností ukončit jej, jakmile se schválí "rozvodová" dohoda. Doufá, že se tak stane před 22. květnem.

- EU, vyčerpaná chaotickou situací kolem odchodu, deklaruje, že další odklad schválí jen v případě jasného plánu Británie na další postup.

- Ani Londýn ani EU si nepřejí účast Británie v evropských volbách 23. - 26. května, ale v případě nutnosti by k tomu mohlo dojít.

- Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzýval unii k "trpělivosti" - aby poskytla Británii žádaný odklad, pokud bude chtít změnit kurz.

Přehodnocení brexitu

- Parlament tento týden těsně odmítl návrh na uspořádání referenda o ratifikaci jakékoli případné dohody o odchodu z EU. Poměrem 292 hlasů ku 191 pak neuspěla snaha poskytnout poslancům možnost podpořit zastavení odchodu z unie za situace, v níž by bezprostředně hrozil brexit bez dohody.

- Návrh na to, aby podmínky odchodu schválilo "potvrzující referendum," podpořila opozice i někteří konzervativní poslanci.

- Vláda ale pořádání dalšího referenda odmítá s tím, že voliči už rozhodli v roce 2016.

- Ovšem v situaci, kdy je rozdělený parlament i vláda premiérky Mayové, by se předání rozhodnutí zpátky do rukou voličů mohlo jevit jako jediná možná cesta vpřed.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy