Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biblická potopa v parlamentu? Britští poslanci museli přerušit schůzi

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Foto: parliament.uk **www.parliament.uk**

Dolní sněmovna britského parlamentu musela pro dnešek ukončit své zasedání, protože do jednacího sálu začalo zatékat dírou ve střeše. Westminsterský palác, ve kterém britský zákonodárný sbor sídlí, je delší dobu ve špatném stavu, a nyní se proto opravuje. Zatékání do sněmovny, která se nyní zabývá především plánovaným odchodem Británie z Evropské unie, se stalo okamžitě na twitteru terčem poslaneckých vtípků.

Místopředseda sněmovny Lindsay Hoyle nejprve kvůli zatékání do sálu dnešní zasedání přerušil dočasně, později ale padlo rozhodnutí, že se poslanci opět sejdou až v pondělí, informovala zpravodajská stanice Sky News.

"Jsem v zasedacím sále Dolní sněmovny a slyším kapat déšť skrz střechu. Parlament je opravdu rozbitý," napsal na twitteru labouristický poslanec Justin Madders. Narážel tak na komentáře, podle kterých je současný parlament kvůli neschopnosti dohodnout se na postupu na cestě k brexitu "rozbitý".

"Velmi hlasitý proud vody se řine ze stropu - je to biblická potopa, která nás má všechny spláchnout?!!" ptá se na twitteru Maddersova konzervativní kolegyně Julia Lopezová.

"Zasedací sál Dolní sněmovny má novou vodní atrakci," napsal na twitteru další konzervativní poslanec Neil O'Brien. Podle něj je určitým znamením to, že voda protekla na balkon určený novinářům.

"Jsem si jistý, že to není poprvé, kdy byl v parlamentu zaznamenán únik," napsal ironicky další poslanec za Konzervativní stranu Ross Thompson.

Tiskový odbor Dolní sněmovny později informoval, že se podařilo zatékání zastavit a že údržbáři nyní zjišťují, jaké vznikly škody. "Rádi bychom uvedli na pravou míru, že se nejednalo o únik splaškové vody," doplnil později tiskový odbor.

Agentura DPA upozornila, že starobylý Westminsterský palác je v technicky špatném stavu. Řada oken netěsní, topení je podle ní zapnuté po celý rok, neboť panuje obava, že by se jej v případě vypnutí již nepodařilo znovu zapnout. Z fasády se tu a tam odlupují části plastické výzdoby paláce, jehož většina byla postavena v devatenáctém století, nejstarší část je ale ze století jedenáctého.

Témata:  Parlament Velké Británie Brexit EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy