reklama

Tragédie se odehrála ve středu v polské obci Puszczykowo. Sanitka projížděla se zapnutými majáky, dostala se ale na železniční přejezd zrovna ve chvíli, kdy se spustily závory.

Ve voze se v době incidentu nacházeli dva záchranáři a jeden lékař. Pravděpodobně tak záchranáři mířili k případu. Jak ale ukazuje kamera, nikdy k němu nedojeli. 

Záběry z kamery umístěné na přejezdu zachytily zoufalé záchranáře, jak se snaží vymotat z přejezdu. Namísto toho, aby prorazili závoru nebo z vozu vystoupili, se s ním snažili pravděpodobně otočit.

To se jim ale nepodařilo. Během několika sekund se k nim přiřítil rychlík a sanitku doslova sestřelil. Z vozu zbyl jenom vrak a jen zázrakem jeden ze záchranářů přežil. Vyhráno ale nemá, v nemocnici nyní bojuje o život.

Lékař a druhý ze záchranářů na místě zemřeli. Cestujícím ve vlaku, kterých bylo asi sto, se při nehodě nic nestalo. 

Vlak v Polsku sestřelil sanitku (0:59) | zdroj: YouTube

K nehodě se vyjádřilo i české ministerstvo dopravy. "Mrzí nás, že máme neveselou zprávu ze sousedního Polska. Prosím, pokud se někdy do podobné situace dostanete, proražte závoru! Je na to stavěná," uvedlo.

Právě proražení závory je nejjistější způsob, jak se dostat z uzavřeného vlakového přejezdu. Pokud to z nějakého důvodu není možné, například vozidlo odmítá nastartovat, musí cestující okamžitě vůz opustit a útéct do bezpečné vzdálenosti, aby je nezranily letící trosky.

Podobný případ se ve čtvrtek odehrál i v Česku. Sanitka se srazila na přejezdu v Čenkově na Příbramsku s osobním vlakem. Převážený pacient, ročník narození 1932, zemřel. Zraněná spolujezdkyně ze sanitky byla převezena do nemocnice. Řidič sanitky a lidé z vlaku vyvázli bez zranění.

Nehoda se stala kolem 07:30 na trati mezi Jinci a Bratkovicemi. Provoz na trati byl zhruba čtyři hodiny zastaven, náhradní dopravu zajišťovaly autobusy. Příčina nehody zatím není známa.