Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil k hranicím Mexika, migrantům poslal ostrý vzkaz

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Spojené státy již nemohou přijímat další ilegální migranty. Uvedl to podle agentury DPA americký prezident Donald Trump při návštěvě kalifornské hranice s Mexikem. "Už vás nemůžeme přijímat," prohlásil Trump na adresu migrantů. "Naše země je plná," dodal.

Prudký nárůst ilegálních přechodů z Mexika do USA podle Trumpa přetěžuje americké úřady. "Je to kolosální nárůst a zahlcuje to náš imigrační systém," prohlásil prezident. "Na naší jižní hranici je skutečně stav nouze," uvedl rovněž.

THANK YOU @DHSgov, @CBP, and @ICEgov! pic.twitter.com/BzNwKoUJlg

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6. dubna 2019

Trump letos v únoru dekretem vyhlásil na hranici s Mexikem stav nouze s cílem obejít Kongres a získat přístup ke krizovým fondům, aby mohl na americko-mexickém pomezí postavit hraniční zeď. To je jeden z jeho ústředních předvolebních slibů.

Krátce před návštěvou hranice Trump pohrozil Mexiku hospodářskými sankcemi kvůli drogám, které se nelegálně dostávají z Mexika do USA. Svého jižního souseda také znovu varoval, že uzavře hranice a zavede 25procentní cla na dovoz aut z Mexika, pokud tamní vláda poleví v zastavování ilegální migrace.

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy