Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce přejmenovat některé potraviny, návrh vyvolal značný rozruch

EU
EU
Foto: Pixabay

Vegetariánský burger nebo veganské párky budou již brzy minulostí. Výrobci vegetariánských potravin budou zřejmě muset změnit celou řadu názvů výrobků, které neobsahují maso. Zemědělský výbor Evropské unie rozhodl, že vegetariánské či veganské alternativy jídel z masa musí mít jiné označení než výrobky, které maso skutečně obsahují.

Brzy již nebude možné si koupit vegetariánský burger, sójový párek nebo tofu steak. Podle nově přijatého návrhu by se totiž mělo už v názvu výrobků jasně označit, zda obsahují maso, nebo zda je o bezmasou variantu. Součástí chráněného označení budou párky, klobásy, hamburgery, steaky i řízky.

Místo vegetariánského burgeru tedy bude do budoucna možné koupit jen „vegetariánské kotouče nebo disky“. Návrh na ochranu označení masných výrobků podpořilo 80 procent členů výboru. O opatření bude na květnovém zasedání hlasovat Evropský parlament, pokud návrh projde, bude předložen členským státům a Evropské komisi, píše server The Guardian.

Francouzský socialistický europoslanec Éric Andrieu, který je zodpovědný za dohled nad legislativou, řekl, že zákaz je v souladu se „zdravým rozumem" a že za ním nestojí žádná masná lobby. „Domníváme se, že steakem by měl být označován jen skutečný steak z masa,“ dodal s tím, že výrobci vegetariánských potravin teď budou muset prokázat svou kreativitu. „Lidé musí vědět, co jedí,“ vysvětluje.

Rozhodnutí o ochraně pojmů a názvů souvisejících s masem se ale nelíbí nevládním organizacím jako Greenpeace a Birdlife. Tyto skupiny se domnívají, že nové opatření představuje úder proti udržitelným potravinám.

Server The Guardian ovšem poukazuje na to, že může trvat několik let, než toto nařízení vstoupí v platnost. Andrieu nicméně trvá na tom, aby se orgány EU této problematice začaly už teď věnovat.

Už v roce 2017 evropský soud zakázal prodávat čistě rostlinné výrobky typu sója a tofu pod označením živočišných výrobků jako mléko nebo máslo.

Témata:  EU vegetariánské potraviny EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy