reklama

Účastníci jedné z demonstrací v Paříži by měli projít městem z Náměstí Republiky ve východní části centra až do obchodní čtvrti La Défense. Protestovat se na ní bude tentokrát především proti "umění daňové optimalizace". Druhá z demonstrací vyrazí z nádraží Montparnasse na jihu Paříže a projde na severovýchod města.

Na třídě Champs-Élysées, na náměstí Étoile s Vítězným obloukem a v okolí Elysejského paláce, kde sídlí prezident, a Národního shromáždění se ani tuto sobotu demonstrovat nesmí.

Několik stovek lidí se podle agentury AFP už dopoledne sešlo ve městě Rouen, příznivci protestního hnutí by měli demonstrovat i v Lyonu, Dijonu, Nice, Nantes, Montpellieru a Bordeaux. V Toulouse mají demonstranti na výzvu organizátorů přijít v maskách na "karneval žlutých vest".

Do přístavního města Saint-Nazaire dorazili delegáti žlutých vest z různých částí země, aby se na "shromáždění všech shromáždění" poradili o dalších krocích. Podobná schůze se konala už na konci ledna v Commercy na severovýchodě Francie.

Minulou sobotu do ulic francouzských měst vyšlo podle údajů ministerstva vnitra 33.700 lidí, z toho 4000 v Paříži. Žluté vesty proti oficiálním údajům pravidelně protestují. Podle nich se před týdnem po celé Francii k protestům připojilo přes 105.000 lidí.

Dnešní demonstrace proti politice francouzské vlády a prezidenta Emmanuela Macrona se konají poté, co Ústavní rada, která má ve Francii pravomoci ústavního soudu, zrušila ve čtvrtek klíčovou část sporného zákona proti výtržníkům. Tímto zákonem přitom předkladatelé reagovali právě na protesty hnutí žlutých vest, které se opakují každou sobotu již od 17. listopadu loňského roku. Za nepřípustnou soudci označili pasáž, která dávala prefektům stojícím v čele regionů právo zakázat jednotlivcům účast na demonstracích.