Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaný objev v Egyptě: Hrobka ukrývala mumie desítek zvířat včetně myší

Egyptská mumie v muzeu v Louvru
Egyptská mumie v muzeu v Louvru
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Archeologové objevili v blízkosti egyptského města Sohág hrobku s dobře zachovalými malbami na stěnách, starou více než 2000 let. Kromě mumie ženy a chlapce se tam našlo také asi 50 mumií zvířat, včetně myší a sokolů, uvedla agentura Reuters.

Hrobka byla postavena pro vyššího úředníka jménem Tutu a jeho manželku. Je jednou ze sedmi objevů odhalených od loňského října v pouštní oblasti blízko Nilu, asi 390 kilometrů jižně od Káhiry. Malované stěny hrobky zachycují pohřební průvody, majitele hrobky pracujícího na poli či jeho rodovou genealogii psanou hieroglyfy.

#EgyptTomb: Mummified mice found in 'beautiful' ancient chamber https://t.co/fPlySK87H1

— Janice Dash (@Trazlersgal) 6. dubna 2019

Egyptská naleziště starověkých památek přitahují zájem turistů a úřady doufají, že nové objevy pomohou posílit cestovní ruch. Ten se stále zotavuje z prudkého poklesu po povstáních v severní Africe v roce 2011 a zmatcích a nejistotě, které je následovaly.

Cestovní ruch má pro egyptskou ekonomiku zásadní význam, je mimo jiné jedním z hlavních zdrojů deviz a pracovních míst. Na celkovém hrubém domácím produktu (HDP) země se podílí více než 11 procenty a na devizových příjmech zhruba pětinou. V roce 2017 Egypt navštívilo 8,3 milionu turistů a loni jejich počet podle odborníků vzrostl nejméně o deset procent.

Témata:  Egypt archeologie historie Mumie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy