reklama

Libyjská vláda později oznámila, že při bojích blízko hlavního města bylo zabito 21 osob a 27 zraněno. Podle BBC byl v sobotu zabit i lékař Červeného půlměsíce. Síly generála Haftara uvedly, že přišly o 14 bojovníků.

UNSMIL vyzvala všechny ozbrojené strany nacházející se v oblasti jižních předměstí Tripolisu, aby respektovaly humanitární příměří od 16:00 do 18:00 (18:00 až 20:00 SELČ) v zájmu zajištění evakuace zraněných a civilistů týmy záchranářů a libyjského Červeného půlměsíce, uvedla agentura AFP. Nicméně podle USMIL se nepodařilo příměří dodržet, boje pokračovaly i v době požadovaného klidu zbraní a humanitárním službám se nepodařilo dostat do zón bojů.

Jednotky samozvané Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí Haftar, dorazily podle tiskových agentur na předměstí libyjské metropole a střetly se tam s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády.

Mluvčí vládních sil plukovník Muhamad Gnunú dnes oznámil zahájení "protiofenzivy" proti Haftarovým silám. Operace nazvaná "Vulkán hněvu" má umožnit "vyčištění všech libyjských měst od agresorů a nelegitimních sil", uvedl Gnunú v tiskovém prohlášení vydaném v Tripolisu.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA), neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.