Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Brenton Tarrant střílel na muslimy? Útok v mešitách prověří královská vyšetřovací komise

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Okolnosti teroristického útoku z 15. března, při němž ve dvou mešitách na Novém Zélandu zahynulo 50 lidí, prověří královská vyšetřovací komise. Z útoku byl obviněn australský pravicový extremista. Vyšetřovatelé budou zjišťovat aktivity Australana před zločinem, včetně toho, jak získal na Novém Zélandu zbrojní průkaz a jak zakoupil zbraně a munici, jeho zahraniční kontakty či využívání sociálních sítí. Zabývat se budou i činností bezpečnostních služeb. Výsledky vyšetřování předá komise vládě do 10. prosince, oznámila dnes novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

"Královská komise hraje klíčovou úlohu v naší snaze plně pochopit, co vedlo k tomuto útoku, a zajistit, aby se takový útok již nikdy neopakoval," řekla dnes Ardernová novinářům v parlamentu.

Osmadvacetiletý bělošský extremista Brenton Tarrant, který 15. března svůj útok v novozélandském městě Christchurch nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu, se bude zodpovídat z padesáti vražd a devětatřiceti pokusů o vraždu. Další soudní jednání s ním je plánováno na červen.

Ardernová uvedla, že Tarrant nebyl na seznamu sledovaných osob ani v Austrálii, ani na Novém Zélandu, kde v poslední době žil.

Královskou vyšetřovací komisi povede soudce novozélandského nejvyššího soudu William Young, který bude mít oprávnění nahlížet i do informací novozélandských tajných služeb. Vyšetřovatelé se budou zabývat tím, co tajné služby, policie, imigrační a další úřady o podezřelém před útokem věděly a co mohly udělat, aby vraždění zabránily.

Komise se zaměří i na to, zda bezpečnostní služby nevynakládaly příliš mnoho sil, času a peněz na sledování muslimských komunit s cílem předejít případným islamistickým útokům a neopomíjely přitom ultrapravicové skupiny.

Královská komise je nejvyšší vyšetřovací orgán v zemi a je nezávislá na vládě. Komise může předvolávat svědky k výpovědi a požadovat po organizacích, aby jí předaly potřebné dokumenty. Záleží ale na soudech a vládě, jestli se budou řídit jejími doporučeními či zjištěními.

Témata:  Nový Zéland Brenton Tarrant teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.