Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová souhlasila s odkladem brexitu do konce října

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Britská premiérka Theresa Mayová souhlasila s flexibilním odkladem brexitu do 31. října, na němž se během nočního bruselského jednání shodli lídři 27 zemí Evropské unie. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Donald Tusk.

"Znamená to dalších šest měsíců pro Británii, aby našla nejlepší možné řešení," napsal Tusk na twitteru po jednání s Mayovou.

Pokud britští poslanci schválí výstupní dohodu, země může opustit evropský blok dříve, o což hodlá premiérka prostřednictvím rozhovorů s opozicí usilovat.

Dohoda je kompromisem mezi požadavkem většiny zemí, které chtěly brexit odložit až o rok, a několika států v čele s Francií, která usilovala o co nejkratší prodloužení britského členství v EU.

Předpokladem pro naplnění dohody je britská účast v květnových evropských volbách. Návrh závěrů summitu počítal rovněž s tím, že o tématech týkajících se budoucnosti unie bude 27 zemí jednat bez účasti britských zástupců.

Témata:  Donald Tusk Theresa Mayová Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy