Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O osudu lodi Alan Kurdi je rozhodnuto: Uprchlíky si rozdělí země EU

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Francie je připravena přijmout dvacet z více než šedesáti migrantů, které na počátku dubna zachránila loď u libyjského pobřeží. Plavidlo německé neziskové organizace Sea-Eye čeká již více než týden u Malty na povolení zakotvit. Podle francouzského ministra vnitra je další z migrantů ochotno převzít Německo a několik dalších zemí.

Na palubě lodi Alan Kurdi se momentálně nachází 62 zachráněných migrantů včetně žen a dětí a 17 členů posádky. Zakotvit ve svých přístavech plavidlu nejprve zakázala Itálie, poté i Malta. Podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho by se mělo o zachráněné lidi postarat Německo, neboť loď pluje pod jeho vlajkou.

Day 10 on #AlanKurdi. "While we wait, we sing." (? on)In Germany, 211 parliamentarians of all democratic factions signed the Easter appeal for #rescueatsea#saveLives #unserEuroparettet ? pic.twitter.com/7zRqU9rzuV

— sea-eye (@seaeyeorg) 12. dubna 2019

"Francie bude stejně jako Německo a několik dalších evropských partnerů solidární a přijme uprchlíky přítomné na palubě lodi Alan Kurdi, aby jim umožnila přistát ve Vallettě," uvedl dnes na twitteru francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Comme pour les autres navires (Lifeline, Aquarius, SeaWatch), j'ai demandé que les personnels du ministère de l'Intérieur et de l'OFPRA se tiennent prêts à se rendre sur place dans les heures à venir pour faciliter le transfert en France de 20 personnes en besoin de protection.

— Christophe Castaner (@CCastaner) 12. dubna 2019

Už ve čtvrtek mluvčí Evropské komise (EK) uvedl, že se ozvalo několik států, které jsou ochotny se části migrantů ujmout.

Mluvčí německé vlády na dotaz agentury AFP dnes potvrdil, že Berlín je rovněž připraven převzít část migrantů z lodi organizace Sea-Eye.

Témata:  uprchlíci Francie Malta Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy