reklama

"Všichni v publiku, včetně mě, si mysleli, že si dělá srandu," uvedl moderátor večera Andrew Bird. Diváci se údajně několik minut smáli, protože netušili, že něco není v pořádku. Bird řekl, že Cognito dokonce během večera o vlastní smrti vtipkoval a publiku říkal: "Představte si, kdybych tady teď před vámi zemřel."

"Jen deset minut předtím, než se posadil, žertoval o tom, že dostane infarkt," řekl zase divák John Ostojak. "Vyšli jsme odtamtud s opravdu hrozným pocitem. Pět minut jsme tam prostě seděli a koukali na něj, smáli jsme se mu," popsal situaci.

Když už začalo být jasné, že Cognito si z publika neutahuje, začali mu podávat první pomoc dva zdravotníci a policista, kteří byli mezi diváky. Přivolaní záchranáři už mohli jen konstatovat, že komik byl na místě mrtev. Konkrétní příčinu smrti ihned média nezmiňovala. Podle Birda se Cognito před vystoupením necítil dobře, ale trval na tom, že na podium půjde.

Londýnský rodák působil jako stand-up komik od poloviny 80. let, a přestože nikdy nedosáhl mezinárodního věhlasu, podle médií byl ve své branži velmi uznávaný. Na zprávu o jeho smrti hned reagovali další britští baviči, přičemž vyzdvihovali jeho osobitost a vstřícnost k začínajícím kolegům.

"Nikdy nezapomenu jeho laskavost, když jsem začínal, a taky to, jak zatraceně vtipný byl," napsala na twitter hvězda stand-upu Jimmy Carr. Okolnosti Cognitovy smrti komentoval slovy: "Tomu se říká oddanost komedii."

Pořadatel Cognitova posledního vystoupení Bird řekl, že smrt na jevišti je určitě způsob, jakým by si zkušený komik přál odejít. "Jenom by chtěl víc peněz a větší podnik," dodal.