Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie vyhodila migranty od škol. Lidé zuří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Radnice lombardského městečka na severu Itálie tento týden rozhodla, že přijímací centra pro migranty se nesmí nacházet blízko škol. Ihned se na ni snesla kritika opozice a skupin hájících lidská práva, že toto usnesení je "ostudné" a "protiústavní". Starosta Calolziocorta, člen protiimigrační Ligy, se hájí tím, že v jednom z center ve městě se prodávaly drogy, a proto je rozhodnutí racionální. Píše o tom list The Guardian.

Územní plán, který radnice přijala, stanovuje, že "přijímací centra pro migranty se nesmí nacházet blíže než 150 metrů od škol". V městečku o 15.000 obyvatelích nyní žije kolem dvou desítek žadatelů o azyl.

"V jednom (přijímacím centru) se prodávaly drogy," řekl starosta Marco Ghezzi v rozhlasové stanici Radio Capital. "Proto jsme se tak rozhodli. Bylo to preventivní opatření na ochranu škol. Hrozí totiž, že v přijímacích centrech se budou také prodávat drogy, a tak bylo rozumné umístit je na nejlepší místo z hlediska komunity i integrace," dodal.

"Nejde o žádnou diskriminaci, žádný stav nouze kvůli drogám; je to zkrátka věc zdravého rozumu," myslí si Ghezzi.

"(Je to) apartheid, ohavnost, která musí skončit," komentoval rozhodnutí senátor za levicovou Demokratickou stranu Andrea Marcucci.

I sindaci della #Lega non sono sceriffi. Le zone rosse vietate ai migranti a #Calolziocorte sono un abominio. Il prefetto intervenga subito per impedire qualsiasi apartheid, i @SenatoriPD depositano interrogazione urgente. https://t.co/egmavevJF5

— Andrea Marcucci (@AndreaMarcucci) 11. dubna 2019

Jeho kolega Eugenio Comincini tah radnice považuje za "hanebné vytváření ghett" a žádá vicepremiéra Mattea Salviniho, aby situaci z pozice šéfa Ligy vysvětlil.

Deník The Guardian připomíná, že to není poprvé, co některý ze starostů z řad Ligy přistoupil k opatření zaměřenému proti žadatelům o azyl.

V roce 2017 radnice města Palazzago na severu země schválila nařízení, že ti, co ubytují migranty, o tom musí uvědomit úřady. Pokud tak neučinili, hrozila jim pokuta 15.000 eur (přes 384.000 korun).

V roce 2015 starosta jiného městečka u lombardské Pavie zakázal žadatelům o azyl trénovat na místním fotbalovém hřišti.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.