reklama

Manifestace se dnes opět konají v celé řadě francouzských měst včetně Lille, Bordeaux, Štrasburku a Rouenu. Naopak v Lyonu úřady shromáždění v srdci města zakázaly. V Paříži platí částečný zákaz, přičemž demonstranti opět nemohou na třídu Champs-Elysées a ulice, které ji křižují.

Nejnapjatější byla odpoledne situace v Toulouse, kde se podle agentury Reuters na široké třídě Allée Jean Jaurès sešly dvě tisícovky lidí. Pochod zde měl ovšem rovněž zákaz vstupu do centra města a tak krátce po svém začátku narazil na policejní barikádu. Pořádkové složky následně akci rozehnaly slzným plynem a došlo i na házení projektilů ze strany demonstrantů. Podle reportérů serveru France Info byla ale situace kolem 16:00 už klidnější. Jeden demonstrant údajně při střetech s policií utrpěl zranění.

Dnešní protesty jsou prvními po začátku platnosti francouzského zákazu zahalování obličeje během demonstrací. To dává státu ještě více prostoru, aby podnikl kroky proti demonstrantům, postěžovala si dnes v Toulouse představitelka "žlutých vest" Priscilla Ludoskyová.

Intenzita protestů opadá, nicméně není vyloučené, že příští víkend opět nabere na síle, protože v příštích dnech prezident Emmanuel Macron vystoupí před veřejnost se závěry z celonárodní debaty o směřování země. Tu šéf Elysejského paláce vyhlásil letos v lednu v reakci na hnutí takzvaných žlutých vest proti vládním daňovým a sociálním reformám. Protesty začaly loni v polovině listopadu.

Minulou sobotu do ulic francouzských měst podle ministerstva vnitra vyrazilo 22.300 lidí, což byl opět nejnižší součet od začátku pravidelných demonstrací loni v listopadu. Resort vnitra uvádí, že za čtyři měsíce protivládních demonstrací utrpělo zranění přes 1600 policistů a četníků, už 7. března registrovala vláda 2200 zranění na straně demonstrantů.