Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii 22. sobotu po sobě protestují "žluté vesty"

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ve Francii se už 22. sobotu v řadě sešli stoupenci hnutí takzvaných žlutých vest na protestech proti vládě. Centrem dnešní "mobilizace" je Toulouse, kde více než tisícovce pochodujících lidí krátce po poledni zahradila cestu policie, která pak použila i slzný plyn. Jen několik stovek lidí se podle agentury AFP sešlo na akci "žlutých vest" v Paříži, která začala v poklidné atmosféře.

Manifestace se dnes opět konají v celé řadě francouzských měst včetně Lille, Bordeaux, Štrasburku a Rouenu. Naopak v Lyonu úřady shromáždění v srdci města zakázaly. V Paříži platí částečný zákaz, přičemž demonstranti opět nemohou na třídu Champs-Elysées a ulice, které ji křižují.

Nejnapjatější byla odpoledne situace v Toulouse, kde se podle agentury Reuters na široké třídě Allée Jean Jaurès sešly dvě tisícovky lidí. Pochod zde měl ovšem rovněž zákaz vstupu do centra města a tak krátce po svém začátku narazil na policejní barikádu. Pořádkové složky následně akci rozehnaly slzným plynem a došlo i na házení projektilů ze strany demonstrantů. Podle reportérů serveru France Info byla ale situace kolem 16:00 už klidnější. Jeden demonstrant údajně při střetech s policií utrpěl zranění.

Dnešní protesty jsou prvními po začátku platnosti francouzského zákazu zahalování obličeje během demonstrací. To dává státu ještě více prostoru, aby podnikl kroky proti demonstrantům, postěžovala si dnes v Toulouse představitelka "žlutých vest" Priscilla Ludoskyová.

Intenzita protestů opadá, nicméně není vyloučené, že příští víkend opět nabere na síle, protože v příštích dnech prezident Emmanuel Macron vystoupí před veřejnost se závěry z celonárodní debaty o směřování země. Tu šéf Elysejského paláce vyhlásil letos v lednu v reakci na hnutí takzvaných žlutých vest proti vládním daňovým a sociálním reformám. Protesty začaly loni v polovině listopadu.

Minulou sobotu do ulic francouzských měst podle ministerstva vnitra vyrazilo 22.300 lidí, což byl opět nejnižší součet od začátku pravidelných demonstrací loni v listopadu. Resort vnitra uvádí, že za čtyři měsíce protivládních demonstrací utrpělo zranění přes 1600 policistů a četníků, už 7. března registrovala vláda 2200 zranění na straně demonstrantů.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy