Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetí summit Trumpa s Kimem? Vůdce KLDR má podmínku

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un
Foto: Reprofoto YouTube

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je připraven na třetí summit s Donaldem Trumpem, pokud Spojené státy budou do konce letošního roku schopny nabídnout podmínky dohody, které by byly přijatelné pro obě strany. Kim se tak vyjádřil ve svém pátečním večerním projevu na zasedání parlamentu KLDR, informovala dnes severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Kim a Trump se poprvé sešli na historickém summitu v Singapuru loni v červnu. Jejich druhé setkání v únoru ve Vietnamu ale ztroskotalo na tématu sankcí, které byly na KLDR uvaleny za její jaderné a raketové zbrojní programy, a schůzka skončila předčasně bez dohody.

Kim ve svém projevu svedl vinu za neúspěch summitu na "jednostranné požadavky Spojených států". Zároveň ale zdůraznil, že jeho osobní vztahy s americkým prezidentem zůstávají nadále dobré.

Trump krátce po skončení schůzky tvrdil, že Pchjongjang na summitu požadoval, aby byly v podstatě zrušeny všechny sankce, a neprojevil ochotu vzdát se zcela svých zbrojních programů, na což americká strana nemohla přistoupit. KLDR tvrdí, že požadovala jen zrušení sankcí týkajících se civilní ekonomiky.

"V Hanoji Spojené státy přišly s naprosto nerealizovatelnými plány a nebyly ochotny si s námi sednout a problém řešit," podotkl Kim. Podle severokorejského vůdce je zapotřebí, aby Washington změnil způsob uvažování, teprve pak bude možné pokračovat v jednání. Kim přitom varoval, že zhroucení rozhovorů se Spojenými státy zvyšuje riziko návratu k napjaté situaci z minulosti.

Trump ve čtvrtek prohlásil, že o odvolání sankcí proti Severní Koreji neuvažuje. Možnému třetímu summitu se ale nebrání. Dodal, že je nutné v řešení situace na Korejském poloostrově postupovat krok za krokem.

Témata:  USA Severní Korea Kim Čong-un Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy