reklama

Údajný Assangeův spolupracovník byl vzat do vazby ve stejný den, kdy policie v Londýně odvedla zakladatele WikiLeaks z tamní ekvádorské ambasády. Latinskoamerická země předtím po sedmi letech Assangeovi odebrala azyl. Australan čelí ve Švédsku obvinění ze znásilnění, Spojené státy usilují o jeho extradici kvůli zveřejnění utajovaných informací.

Ekvádorská ministryně vnitra María Paula Romová ve čtvrtek uvedla, že místní úřady zadržely osobu, která je blízká Assangeovi a podílela se na plánu "destabilizace" ekvádorského prezidenta Lenína Morena. Dnes ekvádorská generální prokuratura sdělila, že vznesla obvinění proti "36letému občanovi Švédska za předpokládanou účast na přečinu útoku proti integritě informačních systémů". Soud nařídil umístění obviněného do preventivní vazby a zmrazení jeho účtů.

V pátek ministryně Romová popsala Biniho jako osobu blízkou WikiLeaks. Švédský vývojář prý také v posledních letech 12krát navštívil ekvádorskou ambasádu v Londýně. Romová v souvislosti se "systematickými útoky" na ekvádorskou vládu hovořila i o "dvou ruských hackerech žijících rovněž v Ekvádoru". Zda mají tyto osoby také vazby na WikiLeaks, úřady neuvedly.