Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomisař Oettinger na výboru EP mluví o Babišovi a jeho možném střetu zájmů

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ve Štrasburku krátce po 19:00 začalo uzavřené jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger členy výboru informuje o rozsáhlém auditu, který od ledna prověřoval situaci v České republice kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Schůze by podle dostupných informací měla trvat přibližně hodinu.

Sám Babiš dnes po jednání vlády v Praze novinářům řekl, že od Oettingerova vystoupení na výboru nic nečeká. "Je to jen pokračování účelového boje proti mé osobě s cílem dostat mě z politiky," řekl.

Členové výboru, včetně českých europoslanců, při příchodu s novináři nehovořili, beze slova je podle zpravodajky ČTK na místě minul také komisař Oettinger.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle jejího právního názoru může i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Čeští Piráti nedávno Evropskou komisi vyzvali, aby předběžné závěry auditu zveřejnila.

O situaci v ČR se Oettinger krátce zmínil už na plénu europarlamentu koncem března. Tehdy připomněl, že EK požádala Babiše o informace, jaké kroky učiní, aby se konfliktu zájmu vyhnul, a zda je také skutečně udělal. Před europoslanci též komisař minulý měsíc uvedl, že výsledky auditu i dopisy z české vlády komise nyní analyzuje.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Témata:  Andrej Babiš EU Agrofert Günther Oettinger

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy