Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co stojí za požárem v Notre-Dame? V akci jsou desítky vyšetřovatelů

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vyšetřování příčin požáru pařížské katedrály Notre-Dame zatím nedává žádný důvod domnívat se, že oheň byl založen úmyslně. Informoval o tom dnes pařížský prokurátor Rémy Heitz. Podle něj nyní na případu pracuje přes 50 lidí a ti stále předpokládají, že oheň způsobila blíže nespecifikovaná nehoda.

V katedrále Notre-Dame se v době vzniku požáru prováděly rozsáhlé renovační práce. "Na místě pracovalo pět společností. Počínaje dneškem začneme s dotazováním pracovníků těchto firem," uvedl prokurátor.

Hasiči dnes dopoledne před 10:00 SELČ oznámili, že se jim oheň, který propukl v pondělí večer, podařilo zcela uhasit. Prokurátor upřesnil, že první zprávy o možném požáru hasiči dostali v pondělí v 18:20 SELČ, tehdy se však při kontrole žádné známky šířícího se ohně nenašly.

#intervention Retour en images sur le feu à #NotreDame de Paris qui a mobilisé près de 400 pompiers. pic.twitter.com/O9ELwENcoY

— Pompiers de Paris (@PompiersParis) 16. dubna 2019

Teprve po druhém poplachu v 18:43 se zjistilo, že se oheň objevil v oblasti krovu. Mezitím byl chrám evakuován, protože krátce předtím v něm začala mše.

Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez sdělil, že hlavní otázkou nyní je, do jaké míry byla porušena statika stavby. To musejí posoudit odborníci.

Témata:  Paříž policie Francie požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy