Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam na dovolenou v roce 2019? Máme pro vás deset tipů

Dovolená, ilustrační fotografie
Dovolená, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pomalu, ale jistě se blíží doba letních dovolených. Mnozí lidé stále neví, kam pojedou. Pro ty je zde žebříček 10 nejlepších míst na dovolenou.

Peloponés

Řecké ostrovy Théra a Mykonos jsou natolik proslulé, že se potýkají s přílišnou přeplněností turistů. Naopak nejjižnější část řecké pevniny, poloostrov Peloponés, bývá poněkud přehlížen. Nezaslouženě. Už nejslavnější lékař starověku, Hippokratés, vychvaloval zdejší terapeutické masáže olivovým olejem. Oblast je zvláště přitažlivá pro sportovce – kdo by nechtěl jako starodávní atleti běhat na místech, kde se konaly vůbec první olympijské hry na světe a prokázat své fyzické schopnosti tam, kde se o totéž pokoušeli obávání Sparťané.

Egypt

V důsledku prudkých politických změn a určité nejistoty, které v zemi nastala po Arabském jaru v roce 2011, jedna z nejoblíbenějších turistických destinací poněkud zmizela z mapy nejlepších míst, které je třeba navštívit. Nyní je ale zpět. Návštěvníkovi je nabízena dechberoucí projížďka půvabnými dřevěnými loděmi na řece Nil, při které může obdivovat exkluzivní zachovalé památky z dob starověkého říše a cítit se, jako by plul po proudu do velkolepé minulosti.

Transylvánie

Rodiště nejznámějšího upíra na světě, Drákuly, si stále uchovává specifický ráz. Díky svým hustým lesům a mocným gotickým hradům rumunský kraj působí neobyčejně divokým, prastarým dojmem, který jen umocňuje strašidelnou atmosféru, která je spojena s mýtem o Vladovi III. Napichovači. Transylvánie má však i svou pozitivnější, slunnou stránku. Je proslulá svými víny.

Matera

Ti, co touží navštívit Jeruzalém, nemusí až do Izraele. Italské město zastoupilo svaté město ve filmech Ben Hur či Umučení Ježíše Krista. Kromě příjemného italského klimatu si zde návštěvník může užít i jeskyni, ve kterých je tma skutečnou tmou. Navíc, tento rok je Matera Evropským městem kultury.

Perth

Nejodlehlejší velkoměsto na světe je známo jako centrum nejenom australského kulinářského umění. Je též vstupem na australský divoký západ. Odvážlivci si zde mohou zaplavat si ve společnosti žraloka obrovského

Skotská vysočina

Každý, kdo viděl film Highlander či Rob Roy, musel být uchvácen půvabem hornatého kraje známého jak Skotská vysočina. Nejsou to však jediné filmy, které využily jeho unikátních krás. Fanoušci Harryho Pottera se jako slavný kouzelník mohou projet v Bradavickém expresu, respektive na úchvatné trati Jacobite přes impozantní viadukt u Glenfinnanu. Ti duchovněji založení mohou uskutečnit svou vlastní osobní pouť v mystických horách skotské divočiny.

Turecká riviéra

Turecko je dlouhodobě oblíbenou destinací Čechů, mnozí z nich ale nemusí znát všechny krásy, které nabízí. Turecká riviéra, stejně jako ta francouzská, je ideálním místem pro relax. Turisté hned po vykoupání v azurovém moři mohou hned zaplout do jednoho z nesčetných barů, který ji lemují. Pokles liry ji učinil ještě přitažlivější pro ty, kteří chtějí dostupné, ale kvalitní místo na uvolnění.

Arles

Nejznámější obyvatel francouzského města, nizozemský malíř Vincent van Gogh, z něj toužil učinit utopické útočiště pro umělce. Jeho sen se postupně naplňuje. Každý rok se zde koná mezinárodní fotografický festival Rencontres d'Arlesa a návštěvníci při té příležitosti mohou shlédnout bohatý kulturní program v římském amfiteátru (Arles byl hlavní město Galie za dob římské říše). Obdivovatelé malíře s useknutým uchem též mohou navštívit některé z řady památek věnovaných jeho dílu a životu.

Bombaj

Milovník indické kuchyně najde v tomto indickém městě svůj ráj. Bombaj má 14 z top 50 restaurací, což z ní činí centrum nejenom indického, ale i světové kuchyně. To jen potvrzuje význam, který je zde přičítán kreativitě. Ty největší díla proslulého indického filmového, hudebního či módního průmyslu, vznikají právě zde. Bombaj je tak oprávněně nazývána jedním nejkreativnějším měst na světě.

Singapur

Městský stát okouzluje jedinečnou kombinací britské koloniální architektury a futuristických mrakodrapů. Město zářící všemi barvami je proslulé svou čistotou, která nebývá v jiných velkoměstech vůbec obvyklá. Singapur nepatří k nejlevnějším destinacím, co se týče ubytování, nicméně je zároveň vstupem do už dostupnějších a neméně půvabných zemí jako je Thajsko, Indonésie či Malajsie.

Témata:  cestování Řecko Egypt dovolená

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.