Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vteřiny před tragédií na Madeiře: Řidič autobusu zoufale brzdil, téměř všichni turisté z něj vypadli

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Příčiny středeční tragické nehody autobusu na Madeiře se stále ještě vyšetřují, podle svědků události však mohlo jít o selhání brzd, napsala dnes agentura DPA. Neštěstí si vyžádalo 29 obětí na životech, zřejmě většinou německých turistů, a dalších 27 lidí utrpělo zranění, z nichž 16 je stále v nemocnici.

Autobus havaroval vpodvečer u obce Caniço, kde turisté v hotelu Quinta Splendida trávili velikonoční dovolenou. Lidé byli na cestě do hlavního města ostrova Funchal, kde je čekala slavnostní večeře. Řidič autobusu v zatáčce v kopcovitém terénu zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem, které vyjelo ze silnice a ve svahu se převrátilo na jeden z domů.

Many people around the world are thinking about the casualties of the bus crash. Let’s pray in our time of grief... #Pray #Mankind #Madeira pic.twitter.com/WjViB8Elqg

— Alexander Spitzer (@AlexanderSpitz3) 18. dubna 2019

Úřady dnes pokračují ve vyšetřování události a v identifikaci obětí, napsala DPA. Podle svědků by za tragédií mohlo být selhání brzd vozidla. Autobus jel stále rychleji, zatímco řidič se zoufale snažil zastavit, vypověděli v portugalské televizi. Autobus při nehodě narazil do betonové zdi, na níž zanechal šrámy.

Koordinátor lékařské záchranné služby António Coelho médiím řekl, že z autobusu při havárii vypadli téměř všichni cestující. "Jenom pět lidí, mezi nimi řidič, bylo v autobusu při příjezdu záchranářů. Všichni ostatní byli mimo něj," uvedl Coelho. Zřejmě neměli zapnuté bezpečnostní pásy, dodal.

Ředitel nemocnice ve Funchalu podle internetového listu Observador sdělil, že hospitalizováno je stále 16 zraněných - 14 Němců a dva Portugalci. Žádný z nich není v ohrožení života, i když dva lidé zůstávají na jednotce intenzivní péče. Mezi zraněnými jsou řidič a průvodce, oba Portugalci. Řidič zatím nemohl být vyslechnut.

Původně bylo do nemocnice převezeno 28 zraněných, z toho 26 Němců. Jeden člověk - podle všeho jedna německá turistka - následně zemřel.

Témata:  nehody autobusů Portugalsko dopravní nehody Autobusy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy