reklama

Mueller, jehož zprávu včetně začerněné utajované části ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti, zjistil, že Rusko se pokoušelo ovlivnit prezidentské volby v roce 2016, ale Trump, jeho štáb a ani jiný Američan s Moskvou nespolupracoval. Otázku, zda Trump bránil vyšetřování, nechal Mueller otevřenou, věnovat by se jí tak mohl Kongres.

Demokratický předseda právního výboru sněmovny Jerrold Nadler obsílkou požádal o předání plné verze Muellerovy zprávy. Zdůvodnil to tím, že začerněné pasáže ponechávají většinu Kongresu v temnotě. Deník The New York Times spočítal, že zatmaveno je zhruba deset procent 448stránkového dokumentu.

Většina nečitelného textu je utajována kvůli neskončenému vyšetřování (69 procent), dale jsou neveřejné výpovědi před velkou porotou (18 procent), utajované informace (osm procent) a informace týkající se ochrany soukromí (pět procent).

O možném pokusu demokratů zbavit prezidenta úřadu ústavní žalobou se v USA dlouhodobě spekuluje. Demokratické vedení dosud vždy uvádělo, že tento krok bude záviset na výsledku Muellerovy práce.

Podle Reuters demokratičtí lídři nechtějí Trumpa nyní odvolat, neboť v USA se za 18 měsíců budou konat prezidentské volby. Demokraté navíc ovládají jen Sněmovnu reprezentantů, naopak Senát je pod kontrolou republikánů, kteří takoví postup nepřipustí.

Možnost zbavení prezidenta úřadu dnes Pelosiová sice odmítla komentovat, řekla ale, že Kongres má odpovědnost za dohled nad americkou demokracií a že této povinnosti bude dbát. "Nezáleží na problému či výzvě, kterým budeme čelit, Kongres Spojených států své přísaze chránit a bránit ústavu Spojených států a chránit naši demokracii dostojí," řekla.