Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitevní pole v Paříži: Žluté vesty zapalovaly ohně, policie nasadila vodní děla. Desítky zatčených

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

V Paříži dnes opět vyšli do ulic stoupenci hnutí takzvaných žlutých vest, kteří protestují proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona. Někteří z demonstrantů zapalovali ohně a házeli kameny na policisty, ti proti nim zakročili slzným plynem, ohlušujícími granáty a vodními děly. Zadrženo bylo nejméně 220 lidí. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, po celé zemi demonstrovalo 27.900 lidí, z toho na 9000 ve francouzské metropoli.

Podle agentury AP se během protestů v plamenech ocitl mimo jiné automobil, motorka a několik barikád. Plameny zasáhly rovněž některé z protestujících, ošetřit je proto museli i záchranáři. Mezi zraněnými byli i novináři.

Dnešní protestní sobota byla již 23. v řadě a policie se připravila na případné nepokoje. V metropoli byly povoleny jenom dvě akce, pokusy zahájit demonstrace jinde v Paříži policie rychle zmařila. Část pařížského metra zůstala uzavřená, platil zákaz pochodovat v okolí prezidentského paláce, po třídě Champs-Elysées i v blízkosti katedrály Notre-Dame, kterou na začátku týdne poškodil požár.

Ve čtvrti Bercy se shromáždilo něco přes tisíc lidí a vydali se k náměstí Republiky. Policisté zastavili asi 200 lidí, kteří směřovali k Elysejskému paláci, zastavena byla i skupina, která chtěla jít ke katedrále Notre-Dame a vyjádřit smutek nad škodami, jež způsobil pondělní požár.

#giletsjaunes #yellowvests #Paris ... gas and fire. pic.twitter.com/k32xjdPusZ

— Jacpoludek (@Jacpoludek) 20. dubna 2019

Zástupci "žlutých vest" vyjádřili lítost nad osudem této významné pařížské stavby, avšak zároveň jim vadí, že se našli dárci miliardy eur na obnovu Notre-Dame, zatímco sociální požadavky hnutí zůstávají nevyslyšeny.

Protesty se konaly i v dalších francouzských městech, v celé zemi bylo připraveno zasáhnout 60.000 policistů. Ministr vnitra Christophe Castaner v pátek prohlásil, že "si vandalové dávají znovu schůzku ve francouzských městech, v Toulouse, Montpellier, Bordeaux a zejména v Paříži". Stejně jako určité sektory hlavního města byla demonstrantům uzavřena také centra Lyonu a Toulouse.

Svědky dění v Paříži jsou i turisté. Z jednoho autobusu natáčeli policejní zásah proti nepovolené demonstraci, jako památku z dovolené. "Natáčejte, podívejte se, jak vypadá svoboda ve Francii," volali na ně demonstranti. Americký pár manželů Harlowových z Kansas City do Paříže přijel jen na pár dní. Američané se nestihli podívat na katedrálu Notre-Dame, která je teď pro turisty uzavřena, a dnes měli kvůli narušené dopravě potíže dostat se do muzeí. "Nemyslím, že se sem ještě někdy vrátíme," řekl Paul Harlow.

Mnoho návštěvníků ale vyjadřuje solidaritu s hnutím žlutých vest. "Nemám zájem se k nim připojit, ale chápu, proč jsou rozzlobeni. Je tu mnoho nespravedlnosti," řekl penzista Antonio Costes, který přijel z předměstí Montreuil, aby zhlédnul škody napáchané na katedrále.

Demonstranty kromě jiného rozladilo, že prezident Emmanuel Macron kvůli požáru odložil plánované vystoupení, v němž měl v pondělí ohlásit nová sociální opatření. Odložil to na příští čtvrtek. Podle žlutých vest prezident zneužil požáru k politickému účelu. Jedna ze skupin, které dnes vyšly do ulic, dokonce prezidenta obvinila, že "Notre-Dame nechal spálit". Návrat k protestům na dnešek ohlásily i některé známé tváře hnutí, které se už na minulých akcích neobjevovaly.

Témata:  demonstrace v Paříži demonstrace ve Francii Francie Emmanuel Macron policie Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy