Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatel "kolonizoval" moře u Thajska. Armáda zakročila, hrozí mu trest smrti

Thajsko
Thajsko
Foto: Instagram

Příslušníci thajského námořnictva dnes vstoupili do obydlí, jež si na moři u thajského pobřeží vybudovali americký obchodník s kybernetickou měnou bitcoin a jeho thajská přítelkyně. Oba jsou nyní na útěku a podle thajského zákona jim za narušení svrchovanosti Thajska hrozí tresty smrti nebo doživotí. Informovala o tom agentura Reuters.

Chad Elwartowski a Supraní Tchepdetová si nechali postavit obydlí upevněné na nosném sloupu ve vzdálenosti 14 námořních mil (26 kilometrů) od západního pobřeží ostrova Pchúket.

Skupina Ocean Builders, která propaguje vytváření plovoucích nezávislých komunit v mezinárodních vodách, kabinu označila za první trvalé obydlí v moři. Toto hnutí vychází z mezinárodního práva, podle něhož teritoriální vody končí za hranicí 12 námořních mil od pobřeží jednotlivých států. Elwartowského kabina tedy podle skupiny nespadá pod thajskou jurisdikci. Thajské úřady však tvrdí, že struktura je v průmyslové zóně, takže ji lze považovat za narušení suverenity země.

A couple may have violated #Thai sovereignty by building themselves a sea home off #Phuket, and could now face the death penalty. https://t.co/NtqxjDRTBz #seasteading pic.twitter.com/SPo6xBEhXQ

— SCMP News (@SCMPNews) 20. dubna 2019

Námořnictvo bylo pověřeno odtažením stavby ke břehu, ale zatím je kabina stále na místě, protože vojsko ji nechce poškodit. Má být předána policii. Postavena byla v soukromé loděnici na Pchúketu.

Podle thajských úřadů chtěl pár na moři založit "trvalé osídlení, které by nespadalo pod svrchovanost žádné země". Jde podle Thajska o "záměr nepodrobit se zákonům, který by mohl vést k vytvoření nového státu v thajských teritoriálních vodách". Kvalifikovat se dá jako ohrožení bezpečnosti a ekonomických zájmů, tvrdí thajské úřady.

Elwartowski i Tchepdetová jsou členy organizace Ocean Builders, která ale popírá, že jí jde o vytvoření nezávislého státu nebo "mikronároda" na moři. Organizace také tvrdí, že o konceptu zvaném seasteading se diskutuje už několik let. Čin Elwartowského a Tchepdetové prý byl první pokus o trvalé žití v mezinárodních vodách.

Elwartowski na svém facebookovém účtu napsal, že se "na chvíli cítil jako svobodný, zřejmě nejsvobodnější člověk na světě". Thajské úřady zrušily platnost jeho víza a obvinily ho stejně jako jeho přítelkyni z narušení svrchovanosti Thajska. Americké velvyslanectví v Bangkoku oznámilo, že si Američan najal právníka.

Témata:  Thajsko moře EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy