Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty aktivistů v Londýně se vymykají kontrole, policie žádá o posily

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýnská policie zadržela tento týden během protestů ekologických aktivistů v britské metropoli 715 lidí, 28 z nich obvinila a nyní žádá o posilu přes 200 mužů. Informovala o tom dnes na svém webu stanice Sky News.

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která od počátku týdne narušuje dopravu přes most Waterloo Bridge a na rušných křižovatkách Oxford Circus, Piccadilly Circus a Marble Arch v centru hlavního města.

Příští týden se má s britskými politiky setkat 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která se tento týden sešla ve Vatikánu s papežem, promluvila v italském Senátu a v pátek vedla demonstraci za důslednější boj proti změnám klimatu v Římě.

"Ráda bych se protestu v Londýně zúčastnila, pokud budu mít čas a bude-li stále v proudu," řekla mladá Švédka listu The Guardian. "Podle mého se jedná o jedno z nejdůležitějších hnutí naší doby. Občanská neposlušnost je nezbytná k tomu, aby se k probíhající klimatické a ekologické krizi přitáhla pozornost," dodala.

Extinction Rebellion uspořádala blokády se třemi základními požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. V dopise požádala o setkání britskou premiérku Theresu Mayovou.

Aktivisté tvrdí, že neradi znepříjemňují život obyčejným lidem, "narušení ekonomiky" je ale podle nich jedinou cestou, jak si získat pozornost vlády.

Témata:  Londýn Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy