Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty aktivistů v Londýně se vymykají kontrole, policie žádá o posily

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýnská policie zadržela tento týden během protestů ekologických aktivistů v britské metropoli 715 lidí, 28 z nich obvinila a nyní žádá o posilu přes 200 mužů. Informovala o tom dnes na svém webu stanice Sky News.

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která od počátku týdne narušuje dopravu přes most Waterloo Bridge a na rušných křižovatkách Oxford Circus, Piccadilly Circus a Marble Arch v centru hlavního města.

Příští týden se má s britskými politiky setkat 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která se tento týden sešla ve Vatikánu s papežem, promluvila v italském Senátu a v pátek vedla demonstraci za důslednější boj proti změnám klimatu v Římě.

"Ráda bych se protestu v Londýně zúčastnila, pokud budu mít čas a bude-li stále v proudu," řekla mladá Švédka listu The Guardian. "Podle mého se jedná o jedno z nejdůležitějších hnutí naší doby. Občanská neposlušnost je nezbytná k tomu, aby se k probíhající klimatické a ekologické krizi přitáhla pozornost," dodala.

Extinction Rebellion uspořádala blokády se třemi základními požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. V dopise požádala o setkání britskou premiérku Theresu Mayovou.

Aktivisté tvrdí, že neradi znepříjemňují život obyčejným lidem, "narušení ekonomiky" je ale podle nich jedinou cestou, jak si získat pozornost vlády.

Témata:  Londýn Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy