Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko, nebo Zelenskyj? Ukrajina dnes volí novou hlavu státu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Na Ukrajině dnes začalo druhé kolo prezidentských voleb. Jejich favoritem je herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj, který podle průzkumů s výrazným náskokem porazí dosavadní hlavu státu Petra Porošenka. Jasno o výsledku hlasování by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ.

Jednačtyřicetiletý Zelenskyj vyhrál již první kolo voleb na konci března a podle průzkumů ovládne i dnešní hlasování. Dosavadní ukrajinský prezident Porošenko by mohl získat asi jen čtvrtinu až třetinu hlasů.

Дякую всім за підтримку: у соцмережах, на стадіоні і біля екранів телевізорів. Дякую що ви продовжуєте боротьбу.Відчував учора і відчуваю сьогодні вашу сильну емоцію. І дуже ціную кожного, кому не байдужа доля України! pic.twitter.com/xpzEvRPRvM

— Петро Порошенко (@poroshenko) 20. dubna 2019

Šanci na vítězství má podle sondáží jen ve Lvovské, Ivano-Frankivské, Ternopilské a Volyňské oblasti, které všechny leží na západě země.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 SELČ a uzavřou se v 19:00 SELČ. Krátce poté se očekává zveřejnění výsledků průzkumů mezi voliči u volebních místností, takzvaných exit-pollů.

První předběžné oficiální výsledky by volební komise mohla zveřejnit ještě dnes v pozdních večerních hodinách.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Volodymyr Zelenskyj

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy