reklama

Obyvatelé hlavního města v uplynulých několika dnech hovořili o útocích bezpilotních letounů. Zda střely v noci na dnešek dopadaly rovněž z dronů, či z letounů, zatím není jasné. Útok každopádně vyvolal intenzivní střelbu systému protiletecké obrany.

Zpravodaj agentury Reuters a místní obyvatelé uvedli, že viděli letadlo, které kroužilo kolem Tripolisu více než deset minut, než zahájilo palbu na jižní předměstí. V této oblasti se odehrávají nejtvrdší boje mezi znepřátelenými stranami.

Přinejmenším jedna střela podle agentury zasáhla vojenský tábor, ve kterém se zdržují síly věrné tripoliské vládě. Zda si útok vyžádal oběti, není známo.

Kvůli bojům úřady dočasně uzavřely mezinárodní letiště hlavního města. Provoz byl ale obnoven už v ranních hodinách. Nejbližší otevřené letiště od libyjské metropole je v Misurátě, téměř 200 kilometrů východně od Tripolisu.

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) dosud působila na východě a jihu Libye a podporovala odpadlický parlament a vládu sídlící v Benghází. Čtvrtého dubna dal ale Haftar LNA příkaz k postupu na Tripolis. Boje si od té doby podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly životy více než 220 lidí, mezi nimiž jsou i civilisté. Zraněno bylo dalších přes 1000 lidí a z domovů odešlo 25.000 Libyjců.

Reuters poznamenal, že pokud se potvrdí útok pomocí dronů, bude to znamenat vedení mnohem sofistikovanější války. LNA podle vojenských zdrojů doposud používala hlavně zastaralé sovětské proudové letouny, jimiž disponovala armáda svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Nedostávalo se jí proto přesné palebné síly.

Libye se od svržení Kaddáfího v roce 2011 ještě nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu samozvané Haftarovy Libyjské národní armády, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.