reklama

Dopoledne místního času téměř souběžně otřáslo třemi kostely a třemi hotely šest výbuchů. Později byly ohlášeny ještě další dva. Při sedmém byl zasažen menší hotel na jižním předměstí a o život přišli dva lidé. Osmá exploze je hlášena z budovy na severním předměstí Kolomba. Police oznámila, že tam sebevražedný atentátník zabil tři policisty. Na ulici Džampetta v Kolombu byl objeven navíc podezřelý balík a k místu byla vyslána pyrotechnická jednotka.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene na tiskové konferenci označil útoky za "teroristický čin spáchaný extremistickými skupinami". "Zákaz vycházení bude platit, dokud se věci nezklidní," prohlásil. Řekl také, že pozdější dva útoky na okrajích hlavního města mohli spáchat ti, kdo útočili předtím a byli na útěku.

Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv byly zablokovány hlavní sociální sítě včetně Facebooku a služby WhatsApp. Zahraniční turisté začali podle agentury AP horečně kontaktovat své rodiny, aby oznámili, že jsou v pořádku. Operátoři je upozornili na zablokování sítí. Domácí pracovníci turistických služeb jsou podle AP rozsahem útoků šokováni. "Mnoho lidí přijde o práci, to je jisté na 100 procent. Je to tragédie, šílenci zabíjejí nevinné lidi," řekl hotelový zaměstnanec Gamini Francis.

Ředitel agentury pro civilní letectví oznámil přerušení domácí letecké dopravy a sdělil, že na všech letištích byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. Dodal, že se to týká také mezinárodního letiště u Kolomba. Pasažéři se musejí k odletu dostavit dříve než obvykle, požadují se až čtyři hodiny.

Pondělí a v úterý budou na Srí Lance kvůli bezpečnostní situaci volné dny a parlament na úterek svolal mimořádnou schůzi.

Armádní mluvčí oznámil, že bezpečnost hlavního města posílí 300 vojáků. Všechny vojenské jednotky dostaly příkaz nasadit dostatek lidí k zajištění bezpečnosti po celé zemi. Do vyšetřování dnešních událostí se zapojila i vojenská rozvědka.

Srílanská média uvádějí, že policie dostala už před deseti dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle.

Dnes se staly terčem jak křesťanské kostely, tak luxusní hotely navštěvované turisty. České úřady zatím nemají informaci, že by útoky postihly občany ČR. Mezi mrtvými je ale 35 cizinců.

Většina cílů je v Kolombu a jeho okolí, jeden kostel byl napaden na východě ostrova. Zdroje se shodují, že dnešní útoky byl dobře koordinovanou akcí zaměřenou na menšinovou komunitu křesťanů v době největších křesťanských svátků - Velikonoc.