Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež pronesl poselství Urbi et orbi: Odsoudil útoky na Srí Lance, chce konec zbrojení

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Papež František dnes v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval světové politiky, aby nechali stranou své názorové rozdíly a pracovali společně na míru. Před desítkami tisíc věřících na Svatopetrském náměstí papež zmínil konflikty v Africe či na Blízkém východě i politické krize v některých zemích Latinské Ameriky. Odsoudil též dnešní teroristické útoky v kostelích a hotelech na Srí Lance, při nichž zemřelo nejméně 207 lidí a přes 400 dalších bylo zraněno.

"Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí," komentoval papež František dnešní útoky na Srí Lance. "Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí," dodal nejvyšší představitel římskokatolické církve.

"Kéž ten, kdo nám dává mír, ukončí řev zbraní v oblastech konfliktů i ve městech a inspiruje lídry zemí, aby ukončili závody ve zbrojení ... zejména v ekonomicky rozvinutých zemích," uvedl rovněž papež František.

#PopeFrancis addressed thousands in St. Peter’s Square #EasterSunday for his Urbi et Orbi blessing. “Christ is alive and he remains in us.” #Easter #Blessings #UrbietOrbi pic.twitter.com/jJWGUl11gI

— N. Catholic Register (@NCRegister) 21. dubna 2019

Papež také varoval před "narůstající lhostejností světa" k občanské válce v Sýrii a vyzval k "obnovenému úsilí o její politické řešení", které by přineslo svobodu, mír a spravedlnost pro Syřany a umožnilo milionům uprchlíků vrátit se domů.

V proslovu také připomněl utrpení v Jemenu, zejména děti jsou tam podle něj "vyčerpány hladem a válkou". Apeloval i na znesvářené strany konfliktu v Libyi, aby "zvolily dialog místo síly". Papež též vyjádřil naději, že lídři v Jižní Súdánu otevřou "novou kapitolu v dějinách" a budou pracovat na usmíření. K hledání mírového řešení vyzval papež i politiky na Ukrajině.

Papež se vyjádřil také k dění na svém rodném kontinentu. Mimo jiné vyzval politické lídry ve Venezuele, aby ukončili vážnou krizi, která "tolik lidí připravuje o důstojný a bezpečný život". Totéž mají podle papeže udělat i politici v Nikaragui.

Témata:  Urbi Et Orbi Papež František Vatikán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy