Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelenskyj dostává gratulace ze Západu. Ostrá reakce dorazila z Ruska

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Foto: Facebook

K úspěchu v prezidentských volbách na Ukrajině už vítězi Volodymyrovi Zelenskému popřálo několik zahraničních politiků, včetně amerického či francouzského prezidenta, lídrů Evropské unie či ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Ten na facebooku napsal, že si nedělá iluze ohledně vlády budoucího prezidenta, dodal však, že stále existuje šance na zlepšení spolupráce mezi Ruskem a Ukrajinou. Zelenskému poblahopřál i prezident Běloruska.

"Nemám žádné pochybnosti: co se týče Ruska, bude se nová hlava státu (na Ukrajině) držet své rétoriky z volební kampaně. Bude opakovat své ideologické vzorce zaměřené na různé sociální skupiny," citovala ze vzkazu ruského premiéra agentura TASS. "Nedělám si o tom žádné iluze," dodal Medveděv. "Zároveň ale stále existují šance na zlepšení spolupráce s naší zemí," napsal také premiér s tím, že nová vláda by měla "pochopit hlubokou hodnotu vztahů" Ruska a Ukrajiny.

Politický nováček, herec a bavič Volodymyr Zelenskyj (41) s drtivou převahou vyhrál v neděli druhé kolo prezidentských voleb na Ukrajině. Po sečtení 96 procent hlasů má Zelenskyj 73,1 procenta a jeho soupeř, současný prezident Petro Porošenko 24,5 procenta.

Zelenskyj voličům v kampani slíbil boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení konfliktu na východě země, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala asi 13.000 obětí na životech. Zelenskyj tvrdí, že má na ukončení války akční plán, o němž chce informovat v nejbližší době.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk popřáli Zelenskému ve společném dopise. V něm budoucímu prezidentovi slíbili, že může počítat se "silnou podporou EU na reformní cestě Ukrajiny, mimo jiné při upevňování vlády práva, boji s korupcí, udržování makroekonomické stability a reformy energetického sektoru".

Congratulations to Volodymyr Zelensky on his election as President of #Ukraine. The people of Ukraine have demonstrated their strong attachment to democracy and the #RuleOfLaw throughout the electoral process. The EU will continue to support Ukraine’s reform path and sovereignty. pic.twitter.com/g6izMPxzQM

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 22. dubna 2019

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v přání Zelenskému k vítězství ve volbách vyjádřil naději, že "jejich země společným úsilím udrží a ještě zvýší pozitivní dynamiku bilaterální spolupráce".

Porošenko se snažil ve volební kampani vykreslit případné vítězství Zelenského jako "experiment", v němž bude Ukrajina podřízená Rusku, jehož prezident Vladimir Putin údajně sní o slabém prezidentovi-nováčkovi.

Zelenskému už telefonicky popřál také americký prezident Donald Trump, který slíbil další podporu Ukrajině při udržení územní celistvosti a "odvrácení ruské agrese". Také francouzský prezident Emmanuel Macron vítězi voleb gratuloval s tím, že Francie bude dál podporovat reformy na Ukrajině i Zelenského slíbený boj s korupcí.

Témata:  Ukrajina Donald Trump EuroZprávy.cz Volodymyr Zelenskyj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy