reklama

"Zelenskyj dostal od voličů carte blanche: stal se prezidentem se silnou podporou, ačkoli ze svých záměrů neprozradil nic konkrétního, ani nepředstavil, s kým bude pracovat. Těžko předpovídat, jaký bude prezident," řekl ČTK politolog Jevhen Mahda.

Novému prezidentovi může zkomplikovat život jeho předchůdce, který sice uznal porážku, ale oznámil, že z ukrajinské politiky neodchází a že bude jako vůdce opozice hájit výsledky svých pěti let u moci.

Na Ukrajině platí smíšený prezidentsko-parlamentní systém, ve kterém vláda nezávisí přímo na prezidentovi, ale na parlamentu. Zelenského tak podle experta čeká prakticky nesplnitelný úkol udržet své voličstvo pohromadě přinejmenším do parlamentních voleb. Ty řádné se mají konat 27. října, a tak zbývá jen málo času na případný pokus o rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb, protože podle ústavy tak nelze učinit půl roku před termínem řádných voleb. Zatím však nebyly ani oznámeny oficiální výsledky voleb, ani termín inaugurace, kdy se Zelenskyj ujme funkce.

Nová konfigurace u kormidla moci v Kyjevě se ale vyjasní až po parlamentních volbách. Mezitím, s dosavadní vládou a parlamentem, může mít nový šéf státu problém.

Poslanec Mustafa Najem už novému prezidentovi poradil, aby se poučil z Porošenkových chyb a zbavil se všech oligarchů, kteří se stavějí do fronty s nabídkami podpory výměnou za zvláštní pravidla pro svá hájemství.

"Méně slibovat, více dělat," poradil nové hlavě státu bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Svého nástupce předem lituje: "Chápejte, je tady válka, jejíž konec je v nedohlednu, a ekonomika je na pokraji zhroucení," řekl.

List Moskovskij komsomolec už předpověděl, že Ukrajinu čeká "starý život s novým prezidentem" a s typickým koloběhem: po výbuchu nadšení a optimismu bude následovat vlna rostoucích potíží a zklamání až po závěrečné prozření, že nový prezident není o moc lepší než jeho předchůdci. "Ukrajina jakoby postupuje kupředu, ale v podstatě přešlapuje na místě," napsal ruský deník.

Mahda s takovým pohledem nesouhlasí: "Ukrajina na rozdíl od Ruska alespoň dokáže uspořádat demokratické volby. Ničím takovým se Rusko pochlubit nemůže. To, co se děje na Ukrajině, sledují v Rusku, v Moldavsku a v Bělorusku," prohlásil.

Těžko ale podle analytika říci, jak si Zelenskyj poradí s konfliktem na Donbasu, který si od jara 2014 vyžádal na 13.000 mrtvých. Vítěz voleb sice prohlásil, že má plán, ale ještě o něm nic bližšího neprozradil.

Ruský tisk, který výsledky prezidentských voleb na Ukrajině otiskl na titulních stranách, míní, že řešení je spíše v rukou Moskvy než Kyjeva. A tamní experti v nějaké kardinální zlepšení rusko-ukrajinských vztahů za nového prezidenta nevěří. Nevylučují ani, že v "informační válce proti Rusku" by se Zelenského tým mohl ukázat nápaditější než Porošenko, který si libuje v silných slovech.

Vítěz voleb slibuje udržet Ukrajinu na cestě na Západ. Analytik Oleksandr Suško nevylučuje, že ve vztazích se Západem by se nezkušený Zelenskyj mohl ukázat "méně konfliktním a vstřícnějším" šéfem ukrajinského státu než Porošenko, neústupně prosazující nepohodlné požadavky i těžko dosažitelné cíle, jako například členství Ukrajiny v Evropské unii.