reklama

Moulton je v Demokratické straně považován za rebela. Když demokraté po loňských parlamentních volbách získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, byl jedním z těch kongresmanů, kteří se snažili zabránit tomu, aby v čele sněmovny opět usedla Nancy Pelosiová.

"Desítky let rozdělení a korupce rozbily naši demokracii a okradly Američany o jejich hlas," uvedl Moulton ve videu, ve kterém oznámil záměr ucházet se o nominaci do souboje s republikánským kandidátem na prezidenta. "Zatímco naše země postupuje kupředu, Washington zůstal ukotven v minulosti," dodal.

Za jednu ze svých priorit Moulton označil boj se změnami klimatu a podporu hospodářského růstu pomocí udržitelných pracovních míst a pokročilých technologií. Prosadit chce také regulaci střelných zbraní.

Moulton v letech 2001 až 2008 sloužil v americkém námořnictvu. V jeho řadách působil ve válce v Iráku. Od roku 2015 je kongresmanem.

Čtyřicetiletý politik je už devatenáctým uchazečem o demokratickou nominaci do prezidentského klání. Podle agentury Reuters je ale na celonárodní úrovni jednou z méně známých tváří. Kromě něho jsou mezi kandidáty ještě dva další bývalí vojáci Pete Buttigieg a Tulsi Gabbardová.

Podle průzkumů má zatím největší šanci získat demokratickou nominaci nezávislý senátor Bernie Sanders, následovaný senátorkami Elizabeth Warrenovou a Kamalou Harrisovou. Největší podporu voličů má ovšem bývalý viceprezident Joe Biden, který ale záměr kandidovat zatím oficiálně neoznámil. Podle několika amerických listů by tak mohl učinit tento týden.