reklama

Porošenko, který ještě před faktickým zahájením sčítání odevzdaných hlasů uznal svou porážku, oznámil odchod do "silné opozice". Zelenskyj nicméně řekl, že "pokud o to bude ukrajinská společnost stát," zamyslí se nad možností nabídnout Porošenkovi nějakou státní funkci. S prezidentem si prý už telefonovali, Porošenko mu poblahopřál k vítězství.

Zelenskyj novinářům řekl, že ve vedení státu chystá personální změny, oznámí je prý na samostatné tiskové konferenci. Na přímý dotaz naznačil, že s funkcí se rozloučí vlivný ukrajinský politik, bývalý ministr vnitra a nynější generální prokurátor Jurij Lucenko. "Lucenko patři do starého týmu, budeme dosazovat nové lidi. A to se bude týkat nejen Lucenka," řekl Zelenskyj.

Pokud jde o Donbas, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala 13.000 mrtvých, má prý Zelenskyj akční plán, o němž chce v nejbližší době média informovat.

"Povedeme mohutnou informační válku, abychom v Donbasu dosáhli klidu zbraní. Akční plán zveřejníme v nejbližší době," konstatoval politik, ale odmítl prozradit detaily. Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny už přes dvacet, délka většiny z nich se ale měřila jen na hodiny.

Reakce Ruska na předpokládaný výsledek ukrajinských voleb je zatím zdrženlivá. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nevyloučila, že na Ukrajině proběhne "restart" v zájmu konsolidace národa nikoli z pozice síly, ale na základě celospolečenského programu. Předseda zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij pokládá jakékoli závěry za předčasné. A radikální čečenský vůdce Ramzan Kadyrov si přeje, aby Zelenskyj sjednotil Ukrajinu s Ruskem.