Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak chce Zelenskyj změnit Ukrajinu? Chystá se akční plán, dojde i na Donbas

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Foto: Facebook

Vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj propustí generálního prokurátora země, navrhne zastavení palby v Donbasu, přestěhuje prezidentské sídlo a vrátí domů všechny Ukrajince zajaté v Rusku. Slíbil to Ukrajincům po oznámení, že porazil svého protikandidáta Petra Porošenka. Zelenskyj bude hájit ukrajinský jazyk, bude podporovat minský mírový proces a bude-li zapotřebí, požádá Porošenka o pomoc.

Porošenko, který ještě před faktickým zahájením sčítání odevzdaných hlasů uznal svou porážku, oznámil odchod do "silné opozice". Zelenskyj nicméně řekl, že "pokud o to bude ukrajinská společnost stát," zamyslí se nad možností nabídnout Porošenkovi nějakou státní funkci. S prezidentem si prý už telefonovali, Porošenko mu poblahopřál k vítězství.

Русік говорить з виборцями, які прийшли віддати свій голос за свого Президента: https://t.co/mamI61tyTr

— Команда Зеленського (@zeteam_official) 21. dubna 2019

Zelenskyj novinářům řekl, že ve vedení státu chystá personální změny, oznámí je prý na samostatné tiskové konferenci. Na přímý dotaz naznačil, že s funkcí se rozloučí vlivný ukrajinský politik, bývalý ministr vnitra a nynější generální prokurátor Jurij Lucenko. "Lucenko patři do starého týmu, budeme dosazovat nové lidi. A to se bude týkat nejen Lucenka," řekl Zelenskyj.

Pokud jde o Donbas, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala 13.000 mrtvých, má prý Zelenskyj akční plán, o němž chce v nejbližší době média informovat.

"Povedeme mohutnou informační válku, abychom v Donbasu dosáhli klidu zbraní. Akční plán zveřejníme v nejbližší době," konstatoval politik, ale odmítl prozradit detaily. Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny už přes dvacet, délka většiny z nich se ale měřila jen na hodiny.

Reakce Ruska na předpokládaný výsledek ukrajinských voleb je zatím zdrženlivá. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nevyloučila, že na Ukrajině proběhne "restart" v zájmu konsolidace národa nikoli z pozice síly, ale na základě celospolečenského programu. Předseda zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij pokládá jakékoli závěry za předčasné. A radikální čečenský vůdce Ramzan Kadyrov si přeje, aby Zelenskyj sjednotil Ukrajinu s Ruskem.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko Donbass v Doněcku Volodymyr Zelenskyj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy