Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pchjongjang potvrdil summit s Putinem, Kim Čong-un se poprvé vydá do Ruska

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyrazí do Ruska, kde se setká s prezidentem Vladimirem Putinem. Inbformaci zveřejněnou minulý týden Kremlem dnes potvrdila oficiální severokorejská agentura KCNA. Pchjongjang podle agentury AFP oznámil, že schůzka se uskuteční "brzy", podrobnosti však neuvedl. Média již dříve označila za předpokládaný termín setkání 24. a 25. duben.

KCNA informovala, že Kim "brzy uskuteční návštěvu Ruska na pozvání prezidenta Putina". Témata jejich jednání nespecifikovala.

Vůbec první cestu do Ruska podle tamních médií Kim patrně absolvuje svým obrněným vlakem, jímž vyráží na cesty do okolních asijských zemí. Místem jednání má být patrně Vladivostok, kam již minulý týden přijel šéf kanceláře severokorejského vůdce, jenž bývá pověřován organizací Kimových cest do zahraničí.

Significant benefits await Russia if it can find investors to build a motorway bridge across its 11 mile border with #NorthKorea. It would increase trade from Europe to northeast Asia. A rail connection thru the #DPRK to S Korea adds significant value. And gas energy sales await. pic.twitter.com/g1CiXS5X1E

— Devi Rhamesz (@ChrliesWarchest) 22. dubna 2019

Summit se uskuteční nedlouho po severokorejském testu nové taktické zbraně, kterým podle pozorovatelů dává režim v Pchjongjangu najevo snahu modernizovat armádu bez ohledu na Kimova jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Ten se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí. Jejich únorová v pořadí druhá schůzka skončila neúspěchem.

Témata:  Vladimír Putin Severní Korea Rusko Kim Čong-un Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.