reklama

Islámský stát se k atentátům přihlásil prostřednictvím propagandistické agentury Amak. Tato skupina v posledních letech přijala odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Útoky na Srí Lance mají 321 obětí, policie zadržela 40 lidí
Počet obětí nedělních teroristických útoků na Srí Lance vzrostl podle nejnovější bilance citované agenturou Reuters na 321. Policie při pátrání po možných pachatelích zadržela již na 40 lidí. Mezi nimi je i syrský občan, který je ve vazbě. Úřady připisují masakr, kvůli němuž byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, místní islamistické skupině s kontakty v zahraničí. Obyvatelé ostrova dnes drželi tři minuty ticha za oběti atentátů, mezi nimiž byly i více než tři desítky cizinců.

Vládní a vojenské zdroje dnes agentuře Reuters sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty na kostely a hotely. "Byl zatčen po výsleších místních podezřelých," uvedl jeden zdroj.

Mezi zadrženými je podle policejního mluvčího také například řidič dodávky, kterou údajně atentátníci používali, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců. Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 321 lidí a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba.

Díky výjimečnému stavu, který platí v zemi od dnešní půlnoci místního času (pondělních 20:30 SELČ) může policie a armáda zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení.

Srílanský prezident Maithripala Sirisena vyhlásil na dnešek státní smutek za oběti nedělních útoků. Vlajky byly staženy na půl žerdi, obchody s alkoholem jsou zavřené a rádio a televize musí s ohledem na smutek upravit své hudební pořady, uvedla agentura AFP.

Obyvatelé Srí Lanky dnes také uctili třemi minutami ticha památku lidí, kteří při atentátech zemřeli. Země se ponořila do ticha v 8:30 místního času (5:00 SELČ), tedy v okamžiku, kdy před dvěma dny otřásla kostelem svatého Antonína v Kolombu první exploze.

V kostele svatého Antonína se dnes ráno shromáždily desítky lidí se svíčkami v rukou k tiché modlitbě. Po třech minutách se věřící začali modlit nahlas. O zhruba 30 kilometrů severněji v kostele svatého Šebestiána v Negombu, který byl v neděli terčem dalšího z útoků, dnes začal hromadný pohřeb zemřelých.