Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál lékařských studií: Kde se berou lidští "pokusní králíci"?

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Nová australská studie volá po stažení více než čtyř stovek vědeckých publikací zaměřených na problematiku transplantací orgánů. Její autoři se obávají, že byly tyto orgány získány od popravených čínských vězňů. Odborné lékařské časopisy, které výzkumy publikovaly, tak porušily mezinárodně přijímané etické standardy.

Hlavním autorem studie je profesorka klinické etiky Wendy Rogersová. Časopisy, vědci i lékaři, kteří problémové studie využívali, jsou podle ní spoluvinní v „barbarských metodách získávání orgánů“, uvedl deník Guardian.

„Ze strany čelních vědeckých představitelů neexistuje skutečný nátlak na Čínu, aby byla více transparentní,“ vysvětlila Rogersová. „Zdá se, že si každý myslí – nic nám do toho není. Mlčení světa v otázce této barbarské praxe musí přestat.“

Transplantace orgánů v Číně je již dlouhou dobu kritizována ze strany lidskoprávních organizací. Zatímco podle Pekingu se v zemi odehraje asi 10 000 transplantací ročně, podle dat z tamních nemocnic je toto číslo ve skutečnosti až desetinásobně vyšší. Zjistila to zpráva publikovaná v roce 2016, která zároveň přinesla důkazy, že jsou často orgány odebírány popraveným „vězňům svědomí“. Evropský parlament praxi v roce 2017 odsoudil a vyzval Peking, aby ji ukončil.

Ve studii, kterou provedla Rogersová se svým týmem, zkoumali 445 vědeckých publikací, při nichž bylo zmapováno více než 85 000 případů transplantací. U 99 procent přitom nebylo uvedeno, zda dali dárci s odebráním orgánů souhlas. „Transplantační komunita selhala v implementaci etických standardů, když nedodržela zákaz publikování výzkumů, v nichž byly použity orgány popravených vědců,“ stojí v závěru studie.

„Voláme po okamžitém stažení všech prací, které k výzkumu využily orgány od popravených vězňů a po mezinárodním summitu, který by stanovil pravidla, jak zacházet s čínským transplantačním výzkumem,“ vyzvali australští vědci.

Čína sice v roce 2015 ohlásila, že přestane orgány tímto způsobem získávat, nepřijala však žádné zákony, které by praxi reálně ukončily. Amnesty International a další lidskoprávní organizace se obávají, že v ní Peking nadále pokračuje.

V prosinci 2018 vydal panel „Čínský tribunál“ kritickou zprávu, v níž se situací v zemi zabýval. „Členové tribunálu jsou si jisti – jednomyslně a bez jakýchkoliv pochyb – že bylo v Číně praktikováno odebírání orgánů vězňům svědomí po dlouhé časové období a docházelo k němu u velmi vysokého počtu obětí,“ konstatoval tribunál.

Témata:  lidé lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy