Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyrobit zbraně není snadné ani v 21. století. Kde je berou teroristé?

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Každé vítězství teroristických a povstaleckých skupin jim dává další výhodu. Od poražených nepřátel totiž získávají zbraně. Experti si stěžují, že odpovědné instituce s tím nic nedělají a tak prodlužují existenci občanských vále, uvádí stanice Public Radio International.

Minulý listopad bojovníci nigerijské teroristické skupiny Boko Haram napadly vojenskou základnu a zabili na tucty vojáků. Zatímco národ smutnil, povstalci oslavovali – ani ne tolik nad mrtvými nepřáteli jako nad novým vojenským vybavením, včetně čtyř tanků, které skupina úspěšnou operací získala.

Získávání zbraní a dalšího vojenského vybavení od mírových misí či regulérních vojsk není problém jen v případě Nigérie a Boko Haram, ale týká se celé Afriky, jako i Blízkého východu, upozorňuje Eric Berman, ředitel výzkumné skupiny Small Arms Survey, ve své studii o zbraních, které skončily ve špatných rukou.

Vojáci NATO např. ztratili zbraně, které končily v rukou Tálibánu. Mise EU v Libyi ztratila asi 100 zbraní a 40 000 kusů munice, které získali zloději na letišti v Tripolisu v roce 2014. Keňští vojáci ztratili více než 150 útočných pušek, 26 samopalů a 140 000 kusů munice, které si vzala teroristická skupina Aš-Šabáb.

Somálská teroristická skupina Aš-Šabáb postupuje velmi strategicky a systematicky, upozorňuje Abdi Noor Mohamed, nezávislý bezpečnostní konzultant. Uskuteční sebevražedný útok na nepřátelské síly, které je prakticky nic nestojí. Od mrtvých potom vezmou zbraně. Z nich část prodají obchodníkům a utržené peníze dají svým bojovníkům, aby utužili jejich morálku.

Naopak, nedostatek peněz i nízká morálka je důvodem, proč afričtí vojáci bojující s teroristickými skupinami tak často na ně ztrácí. Vojáci se snaží peníze získat jinými způsoby, mimo jiné právě prodejem zbraní či munice, které následně může skončit v rukou teroristů, kteří je jimi zabíjejí.

Většina velitelů o mizejícím vybavení mlčí. Podle expertů se může jednat o tisíce zbraní a milióny kusů munice. Neztrácí se jen běžné vojenské vybavení, ale i to dražší a lepší jako jsou sniperské pušky, dělostřelecké zbraně či ozbrojená vozidla.

„ Když mírová mise je přemožena, razie a počet obětí jsou hlavní titulky. Někdo však musí též sledovat, kolik zbraní, granátometů, kusů munice, vozidel, uniforem a identifikačních údajů jsou sebrány a použity v následujícím útoku“, poukazuje Paul Williams, expert na bezpečnostní hrozby z George Washington University.   

Témata:  Boko Haram terorismus v Somálsku terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy