Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V synagoze u San Diega vypukla střelba. Nejméně jeden mrtvý

Střelba v synagoze u San Diega
Střelba v synagoze u San Diega
Foto: Reprofoto

Při útoku na synagogu v kalifornském městě Poway poblíž San Diega dnes zabil střelec nejméně jednoho člověka. Televizi CNN to řekl starosta města Steve Vaus. Podle úřadů je obětí žena, která podlehla svým zraněním, informovala agentura AP. Místní policie předtím sdělila, že bylo zraněno několik lidí včetně dětí. Devatenáctiletý muž podezřelý ze spáchání útoku byl zadržen. Podle médií zřejmě jednal na vlastní pěst. Podle Vause šlo o "zločin z nenávisti".

Starosta předpokládá, že střelec útočil cíleně na synagogu. "Slyšel jsem, že to byl rozhodně někdo s nenávistí v srdci, s nenávistí k naší židovské komunitě," řekl Vaus.

Místní televize KGTV 10 News informovala, že v synagoze ve městě Poway severně od San Diega se začalo střílet během oslavy židovského náboženského svátku. Nejméně tři další zranění byli převezeni do nemocnice. Ta potvrdila, že jsou v její péči, ale stav zraněných je nejasný. Televize uvedla, že mezi zraněnými je i rabín, který vedl bohoslužbu v synagoze ortodoxního hnutí Chabad.

A man has been detained for questioning in connection with a reported shooting at a synagogue in the city of Poway, California, according to the San Diego Sheriff's Department. https://t.co/ipGf6FPcYe pic.twitter.com/XMvJ6d6Mig

— CNN (@CNN) 27. dubna 2019

Incident se stal v poslední den pesachu, židovských Velikonoc. Oslavy začaly dopoledne místního času a měly vyvrcholit večer. Policie byla přivolána krátce před polednem.

Šéf policie v San Diegu David Nisleit řekl, že jeho lidé posílí hlídky u míst, kde se shromažďují věřící.

Dnešní incident se odehrál přesně půl roku poté, co střelec křičící "Všcichni židé musí zemřít" vtrhl do synagogy v Pittsburghu a zabil 11 věřících a dalších šest zranil, včetně čtyř policistů. Poté byl zadržen. Šlo o nejkrvavější protižidovský útok v dějinách USA.

Témata:  střelba v synagoze u San Diega USA střelba v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy