Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovci oslavují: Slovenský nejvyšší soud odmítl návrh na rozpuštění jeho strany

Kotleba, Marián
Kotleba, Marián
Foto: Reprofoto SME

Slovenský nejvyšší soud dnes zamítl návrh generálního prokurátora, aby byla rozpuštěna opoziční krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Proti verdiktu se nelze odvolat. Soud odmítl všechny hlavní argumenty prokuratury, která dříve označila LSNS za extremistickou. LSNS bude na verdikt soudu reagovat v poledne na tiskové konferenci, prokuratura s komentářem vyčká na doručení písemného vyhotovení rozsudku.

"Lze dospět k závěru, že prokuratura nepředložila důkazy o tom, že riziko ohrožení demokratického zřízení politickou stranou (LSNS) je dostatečně bezprostřední," uvedla při zdůvodnění verdiktu předsedkyně pětičlenného senátu nejvyššího soudu Jana Zemková. Dodala, že strana nedisponuje potřebným počtem hlasů ve sněmovně, aby mohla prosazovat zákony.

LSNS otevřeně vystupuje proti početné menšině Romů, které označuje za parazity. Prosazuje také vystoupení Slovenska z Evropské unie a z NATO a hlásí se k válečnému slovenského státu, který byl spjat s nacistickým Německem. Během líčení u nejvyššího soudu před téměř třemi týdny prokurátor generální prokuratury Ivan Minár kromě jiného řekl, že LSNS prosazuje vůči Romům princip kolektivní viny. Zmínil rovněž údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim, její záměr zřídit domobranu a její vystupování proti migrantům.

"Aby bylo možné rozpustit stranu, nestačí jen obyčejné hlásání cílů. Strana musí bojovat proti právnímu řádu nebo existenci státu, což v řízení nebylo prokázáno," uvedla šéfka senátu Zemková.

Nejvyšší soud odmítl také tvrzení prokuratury, že LSNS chce podle svého programu vytvářet ozbrojené stranické pořádkové jednotky nebo že vystupováním proti migrantům LSNS porušuje zákony. Připomněl, že postoj LSNS ohledně migrantů je v souladu s politikou slovenské vlády, která dříve podala žalobu proti rozhodnutí většiny zemí EU ohledně přerozdělování migrantů mezi státy unie na základě povinných kvót. Soudci neshledali protiprávní jednání LSNS ani v její snaze o vystoupení země z EU a z NATO, jak to tvrdila prokuratura.

Nejvyšší soud také upozornil, že při rozhodování ve věci rozpuštění LSNS nemohl zohlednit trestní stíhání Kotleby a dalších dvou poslanců strany za extremistické trestné činy, protože ani v jednom případu soudy zatím nevynesly pravomocné rozhodnutí.

"Generální prokuratura si počká na písemné vyhotovení a doručení rozhodnutí nejvyššího soudu. Až pak bude možné zaujmout relevantní stanovisko," sdělila mluvčí prokuratury Jana Tökölyová.

LSNS se postarala o největší překvapení parlamentních voleb v roce 2016, když získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Podle posledních průzkumů veřejného mínění dosáhla popularita LSNS dvouciferných hodnot.

Od vzniku Slovenska v roce 1993 slovenské soudy dosud nezrušily žádnou parlamentní stranu. Ještě před 13 lety nejvyšší soud ale rozpustil jinou Kotlebovu stranu, a to Slovenskou pospolitost - Národní stranu, která neměla zastoupení ve sněmovně.

Témata:  Marián Kotleba Slovensko extremismus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy