Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sověti chtěli zničit nacisty čtyři roky před koncem války. Pak se ale lekli

Obyvatelé Bonnu nadšeně zdraví Hitlera, říjen 1938
Obyvatelé Bonnu nadšeně zdraví Hitlera, říjen 1938
Foto: German Federal Archive

Málokdo ví, že už v roce 1941 se vedení Sovětského svazu rozhodlo zničit Hitlera. Nejprve se to plánovalo uskutečnit v Rusku, v případě, že nacistická armáda obsadí Moskvu. Nakonec k tomu ale nedošlo, Sověti totiž dostali strach.

Později byl vypracován plán na likvidaci Hitlera v jeho štábu, nicméně v roce 1943 se Stalin nečekaně rozhodl od tohoto upustit.

Sovětského diktátora k tomu vedl strach, že by Německo po Hitlerově smrti uzavřelo separátní mírovou smlouvu s Británií a Spojenými státy bez účasti Ruska. Důkazy o takových jednáních přesto existují.

Další atentát na Hitlera vypracovali Sověti v roce 1944, nicméně i tentokrát ho Stalin odvolal. A to dokonce i přesto, že k této akci byl již připraven člověk, který se záměrně nechal zajmout nacistickým vojskem a těšil se u Němců velké důvěře.

Není bez zajímavosti, že jeden den války v roce 1943 stál Moskvu 324,1 milionu rublů, v roce 1944 to bylo už 350 milionů a v následujícím roce 352 milionů rublů.

Témata:  historie II. světová válka Adolf Hitler

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy