reklama

"Za Atlantikem jsme našli pramen vlasů v minulosti označený 'Les Cheveux de Leonardo da Vinci' (Vlasy Leonarda da Vinci)," oznámil dnes Alessandro Vezzosi, ředitel Museo Ideale Leonardo da Vinci se sídlem v rodišti renesančního umělce. Toskánské městečko Vinci leží zhruba čtyři desítky kilometrů východně od Florencie. "Tento výjimečný relikt nám umožní prozkoumat jeho DNA," uvedl dále Vezzosi v tiskové zprávě.

"Historický nález pramenu vlasů, který byl až dosud uložen v tajnosti v jedné americké sbírce, bude představen spolu s dokumenty, jež prokazují francouzský původ artefaktu," informoval ředitel muzea. Dodal, že se tak stane na výstavě Leonardo vive (Leonardo žije) 2. května - v den 500. výročí smrti umělce.

Leonardo bývá považován za archetyp renesančního člověka, humanisty a experimentátora, který spojil umění s vědou. Narodil se v Itálii v roce 1452 a zemřel v 67 letech ve Francii, kde poslední roky svého života působil na dvoře krále Františka I.

Letošní výročí 500 let od jeho skonu doprovází v Itálii a dalších zemích celá řada výstav. Renesančního génia si poslední dobou také nadmíru všímají média. Naposledy v nich například kolovala zpráva o tom, že Leonardo, tradičně považovaný za jednoho z nejslavnějších leváků, byl ve skutečnosti obouruký. Psát, kreslit a malovat byl tedy schopen stejně dobře levou i pravou rukou, myslí si odborníci z galerie Uffizi ve Florencii.

Lékaři ze školy očního lékařství při Univerzitě v Londýně zase přišli s teorií, že všestranně nadaný mistr trpěl strabismem, tedy šilhavostí, a ta mu pravděpodobně pomohla při tvorbě jeho mistrovských děl. Některé formy strabismu totiž podle oborníků usnadňují malbu a kresbu tím, že potlačují postižené oko, což umožní umělci vidět dvojrozměrně.

Da Vinciho obraz Salvator Mundi (Spasitel světa) se před dvěma lety stal nejdražším dílem prodaným jak při soukromém prodeji, tak v aukci. V newyorské aukční síni Christie's byl vydražen za 450,3 milionu dolarů (10,3 miliardy korun). Vznik olejomalby na ořechovém dřevě odborníci datují kolem roku 1500. Znázorňuje Ježíše Krista v renesančním oděvu s pozvednutou pravou rukou a křišťálovou koulí v ruce levé.