Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za 50 let budou dominovat Facebooku mrtví uživatelé

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Na sociální síti facebook by mohlo být za padesát let registrováno více mrtvých lidí než živých. Vyplývá to ze studie vědců z Oxfordské univerzity, o které dnes informoval britský list The Guardian. Pokud počet uživatelů facebooku poroste současným tempem, síť by v roce 2100 mohla mít 4,9 miliardy "uživatelů", kteří budou tou dobou již po smrti.

Vědci z Oxfordu ve své studii vycházeli z dat facebooku za loňský rok a odhadu vývoje světové populace, který učinila Organizace spojených národů. V současnosti má síť 2,37 miliardy aktivních uživatelů po celém světě.

Pokud by se růst počtu uživatelů facebooku v loňském roce úplně zastavil, mělo by v roce 2100 účet na síti 1,4 miliardy mrtvých lidí. Už v roce 2070 by za tohoto scénáře počet mrtvých na facebooku převýšil počet živých. Pokud by růst pokračoval dosavadním tempem, tedy o 13 procent ročně, dosáhl by v roce 2100 počet účtů patřících zesnulým lidem 4,9 miliardy.

Podle vědců vyvstává v souvislosti s rostoucím počtem účtů na facebooku, které patří zesnulým lidem, palčivá otázka, jak nakládat s "virtuálním dědictvím". Spoluautor studie David Watson upozornil, že facebook by mohl v budoucnu sloužit jako určitý druh archivu lidské kultury. Důležité proto podle něj je, aby k datům zesnulých neměla přístup "jen jediná společnost orientovaná na zisk". "Je důležité, aby budoucí generace mohly užívat naše digitální dědictví a mohly tak lépe porozumět vlastní historii," uvedl Watson.

Témata:  Facebook internet věda Oxfordská univerzita

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy