Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci trpí hladem: Maďarsko jim celé dny odmítá dát jídlo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Maďarsko nadále odpírá odmítnutým žadatelům o azyl jídlo, uvedla dnes mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. Od srpna minulého roku podle ní nedostávalo nejméně 21 osob v tranzitních zónách najíst po dobu až pět dní.

"Podle zpráv maďarské úřady připravily od srpna 2018 o jídlo nejméně 21 migrantů čekajících na deportaci, některé až na pět dní," řekla dnes mluvčí úřadu OSN.

Maďarsko kritizovanou praxí podle OSN porušuje mezinárodní zákony a standardy.

"We are alarmed by reports that #migrants in detention centres in #Hungary have been deliberately deprived of food in contravention of international laws and standards," -- @UNHumanRights spokesperson at @UNGeneva press briefing. pic.twitter.com/i9k3r279LS

— UN Geneva (@UNGeneva) 3. května 2019

Evropský soud pro lidská práva loni v srpnu na základě několika stížností Maďarsku přikázal, aby migrantům zajistilo potřebnou stravu.

Maďarsko sice slíbilo, že tak učiní, ale některé informace svědčí o tom, že se tak dosud nestalo, upozornila Shamdasaniová. Poslední případ podle ní pochází z minulého měsíce.

Témata:  Maďarsko uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy