Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci trpí hladem: Maďarsko jim celé dny odmítá dát jídlo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Maďarsko nadále odpírá odmítnutým žadatelům o azyl jídlo, uvedla dnes mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. Od srpna minulého roku podle ní nedostávalo nejméně 21 osob v tranzitních zónách najíst po dobu až pět dní.

"Podle zpráv maďarské úřady připravily od srpna 2018 o jídlo nejméně 21 migrantů čekajících na deportaci, některé až na pět dní," řekla dnes mluvčí úřadu OSN.

Maďarsko kritizovanou praxí podle OSN porušuje mezinárodní zákony a standardy.

"We are alarmed by reports that #migrants in detention centres in #Hungary have been deliberately deprived of food in contravention of international laws and standards," -- @UNHumanRights spokesperson at @UNGeneva press briefing. pic.twitter.com/i9k3r279LS

— UN Geneva (@UNGeneva) 3. května 2019

Evropský soud pro lidská práva loni v srpnu na základě několika stížností Maďarsku přikázal, aby migrantům zajistilo potřebnou stravu.

Maďarsko sice slíbilo, že tak učiní, ale některé informace svědčí o tom, že se tak dosud nestalo, upozornila Shamdasaniová. Poslední případ podle ní pochází z minulého měsíce.

Témata:  Maďarsko uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy