Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli KLDR znovu roste napětí. Nikdo neví, jaký typ raket byl odpálen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.boston.com

Jižní Korea vyzvala Pchjongjang, aby přestal s kroky, které zvyšují napětí na Korejském poloostrově. Uvedla to mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Reagovala tak na dnešní vypálení severokorejských střel krátkého doletu. Situaci monitorují společně Jižní Korea, USA a Japonsko, jehož ministerstvo obrany také uvedlo, že střely vypálené z KLDR, které dopadly do Japonského moře, neohrozily jeho území ani pobřežní vody.

Podle mluvčí jihokorejského prezidenta je vláda v Soulu krokem KLDR "velmi znepokojena", protože KLDR porušila loňskou vzájemnou dohodu o snížení napětí mezi oběma zeměmi. "Očekáváme, že Severní Korea se aktivně připojí k úsilí o rychlé znovuobnovení jednání o jaderném odzbrojení," uvedla také mluvčí podle agentury Reuters.

#Wonson, the site of the latest #NorthKorea missile launch has undergone an INCREDIBLE bout of construction in the past year. These look like a mix of office buildings, observatories, maybe some hotels and smaller structures. Dozens of them. pic.twitter.com/0HN3oumwfp

— INTELLIPUS (@intellipus) 4. května 2019

Jižní Korea též uvedla, že spolu s USA se snaží zjistit, o jakým typ střel dnes šlo. Mluvčí prezidenta prohlášení vydala po schůzce prezidenta s ministrem obrany, šéfem rozvědky a prezidentským bezpečnostním poradcem.

Také Bílý dům už dříve informoval, že situaci dále monitoruje. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo a jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha se podle agentury Reuters shodli na "opatrné reakci" na dnešní test KLDR a uvedli, že budou situaci dál společně sledovat.

S Pompeem hovořil o dnešní akci KLDR telefonicky také japonský ministr zahraničí Taró Kono, který je nyní na návštěvě Angoly. Podle agentury AP zřejmě Japonsko nebude reagovat ostře, ač dříve zastávalo tvrdý postoj vůči severokorejskému diktátorskému režimu. Japonský premiér Šinzó Abe ale v poslední době rétoriku vůči KLDR zmírnil, protože se chce s vůdcem KLDR Kim Čong-unem setkat.

Kim se od začátku loňského roku sešel několikrát s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, Číny a USA, kteří se snaží KLDR přimět k jadernému odzbrojení.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy