Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ, kterému policisté nemohli uvěřit. Řidič nic nepil, přesto nadýchal

alkoholtester
alkoholtester
Foto: dTest.cz

Čínský muž byl chycen policií. Při dechové zkoušce nadýchal značné množství alkoholu. Muž však tvrdil, že nepil. Policisté museli nakonec jeho kurióznímu vysvětlení dát za pravdu.

Podle čínské stránky Pear Video nejmenovaný muž z východní provincie Ťiang-su po nadýchání dalece překročil čínský striktní limit 0,02% BAC (Blood Alcohol Content – 0,1% BAC představuje přibližně promile). Muž však tvrdil, že alkohol nepil a jen snědl jedno z nejvíc páchnoucích ovocí na světě, durian.

Policisté mu nevěřili. Nicméně, krevní testy ukázaly, že je nevinný. To vzbudilo jejich zvědavost a tak zkusily na kameru, jak dopadnou jejich výsledky po požití ovoce.

A k jejich překvapení ovoce skutečně zvýšilo hladinu alkoholu v krvi. Policistovi, který ovoce pozřel, se zvýšila hladina alkoholu v krvi na 0,36% BAC. Po chvíli policisté zopakovali dechovou zkoušku. Tentokrát byl výsledek negativní.

Server IFLScience upozorňuje, že přístroje na zkoušku dechu mohou zaznamenat falešné pozitivní výsledky z nealkoholických potravin nápojů a potravin či dokonce věcí každodenní potřeby, které obsahují stopové množství alkoholu jako je bílé pečivo (díky pekařskému kvasinkovému droždí), pekanové ořechy, zralé ovoce, proteinové tyčinky, ústní vody nebo sirupy proti kašli. Podle studie z roku 1998 tyto účinky většinou do 15 minut odezní.

Témata:  alkohol Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy