reklama

Britská premiérka Theresa Mayová Williamsona z vlády vyhodila po několikadenním interním vyšetřování vedeném jejím poradcem Markem Sedwillem. Předcházela tomu zpráva deníku The Daily Telegraph, podle níž plánuje vláda umožnit firmě Huawei omezenou účast na vybudování sítě 5G i přes varování o rizicích ze strany Spojených států, Austrálie či Evropské komise.

Bývalý ministr obrany po propuštění opakovaně volal po policejním vyšetřování, které by jej očistilo. Stejného postupu se dožaduje i britská opozice, která chce mít jistotu, že nebyl porušen zákon. Podnět pro zahájení vyšetřování by ale musel přijít z úřadu vlády a ten se podle všeho k takovému kroku nechystá.

"Hovořil jsem s úřadem vlády o povaze materiálu, který byl na Národní bezpečnostní radě projednáván. (...) Zvážil jsem všechny dostupné informace a věc jsem konzultoval s právníky. Jsem přesvědčen, že vyzrazení nepředstavovalo trestný čin, ať už s ohledem na zákon o státních tajemstvích či jako zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedl policejní velitel Basu. Kauza vládních plánů o Huawei podle něj "není záležitostí pro policii".

Případ v Británii vyvolal značný rozruch, a to nejen kvůli dlouhodobým polemikám okolo čínské telekomunikační společnosti. Williamson odmítl na výzvu premiérky Mayové sám odstoupit a "na zdraví svých dětí" přísahal, že obvinění o vyzrazení tajných informací není pravdivé. Mayová ale považuje věc za uzavřenou a bez policejního vyšetřování zřejmě kauza v dohledné době zůstane nevyjasněná.

"Jestliže londýnská policie není ochotna provést kriminální vyšetřování, je jasné, že je potřeba řádného, plnohodnotného a nestranného vyšetřování," reagoval na dnešní sdělení policie Williamson v rozhovoru s televizí Sky News.

Podle reportérky Beth Rigbyové šéfka britské vlády doufala, že případ propuštěného exministra obrany rychle vyšumí, avšak kauza by se mohla přenést i do příštího týdne. Williamson ve svém vyjádření označil vládní vyšetřování za "nečestný hon na čarodějnice", který Mayová a její poradce Sedwill nezvládli. Ministerská předsedkyně v pátek uvedla, že s problémem bylo naloženo "řádně".

Novináři mimo jiné také na úniku informace ze zasedání NSC ilustrovali zjevný úpadek disciplíny členů britské vlády, o jejíchž zasedáních nyní mívají média velmi podrobný přehled. NSC je orgán složený z devíti členů kabinetu včetně jeho předsedy, který se setkává jednou za týden a na schůzích se podle serveru BBC mohou projednávat informace od tajných služeb GCHQ, MI6 a MI5.

I samotná premiérka Mayová po propuštění Williamsona přiznala, že tento krok byl spíše než obsahem zveřejněných skutečností motivován povahou orgánu, ze kterého informace unikly.